Nieuws

Wat is die beruchte dekkingsgraad eigenlijk?

Minder pensioen door lagere dekkingsgraad

woensdag 4 april 2012
Wat is die beruchte dekkingsgraad eigenlijk?

Dekkingsgraad. Een woord dat de bestuurder van menig pensioenfonds slapeloze nachten bezorgt. Niet alleen bestuurders van pensioenfondsen trouwens. De kans is groot dat ook de dekkingsgraad van je eigen pensioenfonds onder de maat is. De rekening daarvoor betaal je in dat geval zelf in de vorm van een lager dan verwacht pensioen. Maar wat houdt die beruchte dekkingsgraad precies in en waarom doen de pensioenfondsen niets aan het probleem?

Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) verplicht pensioenfondsen een dekkingsgraad aan te houden van 105. Bij een dergelijke dekkingsgraad heeft een fonds vijf procent meer verwachte inkomsten dan uitgaven. Voor iedere € 100 aan pensioenuitkeringen en kosten, moet er dus € 105 in de kas aanwezig zijn. De toezichthouder stelt dit verplicht om te voorkomen dat pensioenfondsen bij tegenvallers direct in geldnood komen en je maandelijkse pensioenuitkering gevaar loopt.  
 
Dekkingsgraad gekelderd 
Veel pensioenfondsen halen de norm van 105 procent niet. De grootste Nederlandse fondsen, zoals het ABP en PME, zitten allen onder de 100. Dit heeft vooral te maken met de lage rente op de kapitaalmarkt. Pensioenfondsen maken rendement op het geld dat zij in beheer hebben. Om te kunnen berekenen hoe hoog die inkomsten zijn, wordt de tienjarige staatsobligatie als uitgangspunt genomen. Dit is een lening die de overheid verstrekt tegen een bepaalde rente, ook wel kapitaalmarktrente genoemd. Nu is de pech voor pensioenfondsen dat deze rente in de afgelopen maanden daalde naar een historisch dieptepunt. De rente staat zo laag omdat de Nederlandse overheid internationaal een betrouwbare status heeft. Eigenlijk positief dus die lage rente. Degenen die de Nederlandse staat geld lenen, nemen vanwege die betrouwbaarheid genoegen met een lage rente.

Beleggingen minder waard 
Een ander pijnpunt is de gedaalde waarde van beleggingen. Aandelen leverden in het afgelopen jaar, ondanks de recente opleving, verlies op. Ook leningen die pensioenfondsen aan overheden verstrekten, leverden minder rendement op. In het geval van Griekenland waren de fondsen zelfs een groot deel van hun inleg kwijt.  
 
Lijdzaam afwachten
Pensioenfondsen hebben zelf weinig vat op de dekkingsgraad. Het verlies op aandelen is niet meer terug te draaien en de rente op staatsobligaties stelt de overheid vast. De situatie verbetert pas wanneer de rente stijgt en de aandelen meer waard worden. De kans op een stijgende rente en stijgende aandelenkoersen is in de komende jaren groot. Toch kunnen de fondsen daar niet op wachten. Toezichthouder DNB sommeerde de fondsen om een 'herstelplan' in te dienen. Dit plan bevat de maatregelen die een fonds neemt om er financieel weer bovenop te komen.  
 
Hogere dekkingsgraad met uw pensioen als inzet
Als er aan de inkomstenkant weinig gedaan kan worden, blijft er nog maar één optie over. Het verlagen van je pensioen. Hierbij verlaagt het fonds de maandelijkse pensioenuitkering. Ook kan het zijn dat er meer aan pensioenpremie moet worden ingelegd. Een ander alternatief is dat de zogenoemde inflatiecorrectie wordt geschrapt. Terwijl producten en diensten duurder worden, groeit je pensioen in dat geval niet mee. Van de ongeveer 450 Nederlandse pensioenfondsen moeten er in ieder geval 103 ingrijpen. In totaal raakt dit 7,5 miljoen van de (toekomstig) gepensioneerden. Pensioenfondsen zijn genoodzaakt om actie te ondernemen. Actie die ten koste gaat van het pensioen van de Nederlander. Het vervelende is dat ze de maatregelen niet snel terug zullen draaien wanneer de dekkingsgraden weer op peil zijn.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie