Wat als de financiering bij de koop van je huis niet rondkomt?
Zo kun je nog van je woning af
Ontbindende voorwaarden: een droge juridische term. Het zijn deze voorwaarden die maken dat je nog van je huis af kunt als je het toch niet meer wilt of kunt kopen. Niet eerder dan nu was deze term zo belangrijk en werd deze zo vaak gebruikt door woningkopers, adviseurs en aankoopmakelaars. Het onvoldoende kunnen financieren van een woning gebeurt namelijk steeds vaker. Wie zich verslikt in de voorwaarden, betaalt als boete 10% van prijs van de nieuwe woning. Een bedrag van gemiddeld 22.000 euro.
Voor makelaars en verkopers zijn het de meest gevreesde passages uit het voorlopig koopcontract. De verkoper denkt dat de koop rond is en kijkt zelf al enthousiast rond naar een nieuwe woning. De makelaar ziet eindelijk weer eens wat courtagegelden binnenkomen. Prettig want voor de makelaars is het geen vetpot op dit moment. Het voorlopig koopcontract is niet erg voorlopig. Eigenlijk is het al definitief, behalve als aan een beperkt aantal voor waarden niet wordt voldaan. Welke zijn het?
Hoe kun je van de koop af?
Drie bekende ontbindende voorwaarden zijn de volgende, één: financiering, twee: bouwkundige staat, drie: verborgen gebreken. Punt twee, de bouwkundige staat, is helder. In het voorlopig koopcontract wordt een passage opgenomen waarin staat dat als uit een bouwkundige keuring blijkt dat het direct onderhoud van de woning hoger is dan een vooraf afgesproken bedrag, bijvoorbeeld 5.000 euro, er opnieuw over de prijs van de woning onderhandeld kan worden.
Punt drie, verborgen gebreken, heeft te maken met de meldingsplicht van de verkoper. Komen er na de voorlopige aankoop gebreken naar boven, waarvan onmiskenbaar duidelijk is dat de verkoper hier vanaf moet hebben geweten, dan kan het voorlopig koopcontract ontbonden worden.
Hierbij is het overigens zo dat zelfs ná de definitieve koop een verkoper aansprakelijk kan worden gesteld voor kosten ter reparatie van die gebreken. Bij dit punt drie vormt overigens de bewijslast vaak een discussiepunt. Hoe bewijs je als koper dat de verkoper écht op de hoogte was van het gebrek?
Financieringsgedoe bij banken
Het meest actuele probleem bij de aankoop van een woning is de financiering. De tijd tussen het voorlopig koopcontract en het definitieve koopcontract dat bij de notaris wordt getekend, is opgelopen tot vier maanden. Dit is anderhalve maand langer dan een paar jaar geleden. Banken willen meer administratieve stukken ontvangen van de koper. Hierdoor willen zij beter inzicht krijgen in het feit dat deze koper ook écht zijn lasten kan betalen. De tijd die nodig is om een hypotheek rond te krijgen, stijgt hierdoor aanzienlijk.
Hypotheek komt niet rond. Wat nu?
Steeds vaker komt een hypotheek, waarbij er vooraf geen wolkje aan de hemel leek, toch niet rond. De bank wil dan simpelweg het risico niet op zich nemen. In het voorlopig koopcontract staat een passage dat er voor een bepaalde datum, bijvoorbeeld 20 mei 2012, duidelijkheid moet zijn over de financiering. De enige manier om onder de koop uit te komen, is door op tijd minimaal twee afwijzingen van banken te hebben. Lastig, want in veel gevallen zul je maar één offerte opvragen:bij de goedkoopste bank. En geen enkele bank is gewillig om jou achteraf 'even snel' een extra afwijzing te verschaffen.
Eén allesomvattende oplossing voor het financieringsprobleem van dit moment, is er niet. Het tijdig uitstellen van de datum waarop de financiering rond moet zijn, is één van de oplossingen. Helaas is dit geen standaard procedure en vergt dit pittige gesprekken met de verkopend makelaar. Het op een juiste wijze aanvragen van meerdere offertes, is een andere optie. Wie werkt via een aankoopmakelaar of een vakkundig adviseur, kan deze problemen vaak pareren, door samen de juiste voorbereidingen te treffen. Meer informatie hierover is op te vragen via de informatiekaart
Meer weten of persoonlijk advies?
Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden
- Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
- We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
- Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist