Nieuws

Vooral WA-verzekering met een merkje zinloos duur

Pronken met je polis

maandag 16 april 2012
Vooral WA-verzekering met een merkje zinloos duur

Porsche maakt auto's. Maar ook koffiezetapparaten, horloges, koffers, kleding en zelfs keukens. Prachtige spullen uit de beroemde designstudio van de Zuid-Duitsers. Bij een nieuwe of tweedehands Porsche (de auto's) kun je uiteraard ook een verzekering krijgen van Porsche. Is wat duurder dan een normale verzekering, maar dan heb je ook wat. Of niet? Een autoverzekering is feitelijk niet meer dan een bestandje in de database van de verzekeraar. Waarom kiest men dan toch voor een verzekeraar met een merkje?

Verzekeraars behoren tot de bedrijven die zich dagelijks met stevige reclamebudgetten op radio en televisie profileren. Juist omdat hun producten niet tastbaar zijn, moeten zij zich op een andere manier laten zien. Het 'Even Apeldoorn bellen' van Centraal Beheer werd beroemd en bij het woord 'glashelder' kun je ook maar aan één bedrijf denken. In vergelijkingen vallen deze merken vaak in de duurste categorie verzekeraars. Dat hoeft niet altijd slecht te zijn. De service kan bijvoorbeeld heel goed zijn. In sommige gevallen kan het echter wel degelijk af te raden zijn. Neem de WA-verzekering.

Nooit in contact met eigen verzekeraar
De WA-verzekering is de simpelste manier om een auto te verzekeren. Schade aan de eigen auto is op een WA-polis nooit verzekerd. Alleen de schade die de verzekerde zelf bij iemand anders aanricht, is verzekerd. Wie aangereden wordt door iemand anders, zal die schade zelf moeten verhalen op zijn tegenpartij. De WA-verzekeraar is geen partij in de aanrijding en zal niets doen. Kortom: als klant kom je zo goed als nooit in aanraking met je eigen WA-verzekeraar. Een dure merkverzekering is dus volstrekt onnodig voor een auto die alleen WA-verzekerd is.

Een heel mooie map
Een andere categorie verzekeringen die maar zelden iets toevoegt zijn de automerkgebonden polissen. Uit recent onderzoek van een vergelijkingswebsite blijken deze verzekeringen tot 44 procent duurder dan gewone verzekeraars. De afhandeling van schades gebeurt bij bedrijven die dat ook voor andere merken doen, dus daar zit het prijsverschil niet in. En de voorwaarden zijn over het algemeen evenmin onderscheidend.

Porsche verzekert ook auto's. De Porsche-verzekering kent een ruime nieuwwaarderegeling van drie jaar. Eigen risico betaal je alleen wanneer een ruit van de auto vervangen moet worden (135 euro) en tot slot wordt de Porsche altijd hersteld bij een Porsche herstelbedrijf. Heel mooi allemaal, maar niets bijzonders wat een reguliere verzekeraar niet veel goedkoper kan. De uitgebreide nieuwwaarderegeling wordt vaker aangeboden. Sommige verzekeraars berekenen ook bij ruitvervanging geen eigen risico en vrije keuze van herstelbedrijf is nog steeds eerder de regel dan de uitzondering. Bij Porsche krijg je waarschijnlijk wel een heel mooie polismap.

In eerdere artikelen op Wegwijs.nl zijn verschillende onderdelen uit de polisvoorwaarden van meerdere verzekeraars al eens naast elkaar gelegd. Daaruit kan geconcludeerd worden dat dure verzekeringen niet per definitie royaal zijn voor hun klanten. En misschien nog wel opmerkelijker is dat voordelige verzekeraars niet zelden als beste uit de test komen. Een verzekering sluiten is een afweging maken tussen prijs, service en voorwaarden. Het merkje op de map zou daar geen invloed op mogen hebben.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie