Nieuws

Onderhandelingsresultaat koopwoning stijgt naar 6,1%

Aankoopmakelaar dingt 2.640 euro éxtra af

vrijdag 20 april 2012
Onderhandelingsresultaat koopwoning stijgt naar 6,1%

Recent publiceerde het Kadaster woningcijfers over de maand maart. De cijfers bevestigen het sombere beeld  van de meer actuele rapportage van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Het Kadaster registreerde een gemiddelde koopsom van 230.341 euro. Drie procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Door het beperkte aantal verkopen en het grote aanbod aan koopwoningen ligt de macht volledig bij de koper. Die dingt gemiddeld maar liefst € 13.420 af van de woning als hij gebruik maakt van een aankoopmakelaar. Zonder makelaar ligt dit bedrag op € 10.780. 

Makelaars wijzen verkopers er voortdurend op 'realistisch' prijzen loont. Kortom, als je maar genoeg water bij de wijn doet, komen er vanzelf meer kopers op de lagere prijs af. Dat makelaars hier de nadruk op leggen is niet verwonderlijk. Ze verkopen liever een afgeprijsde woning dan helemaal geen woning. Het verschil tussen de vraagprijs en de definitieve aankoopprijs is in de afgelopen tijd al fors gegroeid. Het realistisch prijzen wordt dan ook grotendeels al door de markt zelf gedaan. 
 
Groot verschil 
De NVM houdt bij in hoeverre de uiteindelijke verkoopprijs van een woning overeenkomt met de vraagprijs. In het afgelopen kwartaal verkochten NVM-makelaars woningen voor een prijs die gemiddeld 6,1% onder de vraagprijs lag. Na een constante onderhandelingsmarge in 2011 is het gat de laatste twee kwartalen fors groter geworden. In het totaal 1,2%.  
 
Met name de prijs van duurdere (vrijstaande) woningen stond in de afgelopen tijd onder druk. Dit is ook terug te zien. Zelfs na de laatste verlaging van de vraagprijs leverden verkopers gemiddeld nog 8,8% in, wat in totaal neerkomt op maar liefst € 31.064 per woning. 
 
Tot 21,7 procent lagere verkoopprijs 
De echte koopjes zijn te vinden onder het aanbod aan koopwoningen die langer dan drie jaar te koop staan. Het gemiddelde verschil tussen de oorspronkelijke vraagprijs en het daadwerkelijk geaccepteerde bod bedraagt in dat geval 21,7%. Op een gemiddelde woning levert het afdingen bij een NVM-makelaar in dat geval € 46.438 op. Overigens zijn ook verkopers die hun woning pas één kwartaal aanbieden ongeduldiger geworden. Het verschil steeg van 3,9% naar 5,1%.  
 
Het verschil in de vraagprijs en het uiteindelijke transactiebedrag is groot. Wie een woning koopt, kan circa 6,1 procent afdingen, Dit percentage zal niet snel afnemen in deze vastgeroeste woningmarkt. Wie de onderhandelingen scherp wil voeren, kan gebruik maken van een aankoopmakelaar. Het resultaat van deze begeleidende makelaar is gemiddeld 1,2% beter dan dat van een particulier.  
 
Wie zich oriënteert omtrent de aankoop van een nieuwe woning, vraagt via de onderstaande kaart meer informatie op de mogelijkheden die een aankoopmakelaar kan bieden.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie