Nieuws

Nederlander in 25 jaar nooit zo somber

Spaarzaamheid nuttig in deze crisis?

dinsdag 3 april 2012
Nederlander in 25 jaar nooit zo somber

Alleen heel even in 2003 waren we nog mistroostiger dan nu. Maar verder hadden we er de afgelopen 25 jaar eigenlijk altijd meer zin in dan nu. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS die elke maand het vertrouwen onder consumenten meet. De Nederlander is hiermee niet alleen somberder dan de gemiddelde Europeaan, het vertrouwen van de Nederlanders nam van alle Europese inwoners heeft meeste af. Is dit eigenlijk terecht? Mogen we sippen of missen we gewoon even een stukje Hollandse nuchterheid?

Eerst maar even de 'kommer en kwel'. Nederlanders gaan er al een paar jaar lang op achteruit qua inkomsten. In de afgelopen vier jaar is ons salaris 2% minder hard gestegen dan de inflatie. We kunnen in verhouding dus 2% minder uitgeven dan vier jaar geleden. Echter, in 2007, het laatste jaar van groei, hadden we nog 2,6% meer te besteden dan het jaar daarvoor. Per saldo is op dit moment dus de score neutraal. We worden net zoveel rijker als dat goederen duurder worden.

Zijn we nuchter of zijn we veilig?
'Nuchter' als we zijn, slaan we door in veilig denken. Het afgelopen jaar hadden we bijvoorbeeld 0,4% minder te besteden. Vergelijken we de uitgaven van januari 2012 met die van januari 2011, dan liggen die 4% lager. We handelen dus tien keer zo veilig dan noodzakelijk is. Nuchter?

Nederlanders werken hard
Waarom doen we dat? Waar zijn we zo onzeker over? Met name over de economie en de werkloosheid, zegt het CBS. De economie, daar is wel wat voor te zeggen. Internationale leningen aan Griekenland en Spanje zijn voor de normale Nederlander niet te bevatten, behalve dan dat hij weet dat Nederland hierdoor heel veel moet bezuinigen. Onbekend maakt onbemind en dus is er onrust over de economie.

Maar werkloosheid? Nog altijd is die in Nederland met 4,9% lager dan in Duitsland, onze economisch sterkere grotere broer. En neem dan Spanje. Daar is 23,3% van de mensen werkloos. Dat Spanjaarden depressief zijn, dat zou terecht zijn. Maar werkloosheid als oorzaak van depressie in Nederland, is niet terecht.

Groei is onvermijdelijk
Nederlanders zijn een spaarzaam volk, zo bleek al eerder uit dit artikel. We potten graag op zodat we voldoende hebben in slechtere tijden. Dat de spaarrente daarbij ongekend laag is, maakt ons niet zoveel uit. Maar vroeg of laat gaan we dat geld een keer uitgeven. Groei en bloei is daarom onvermijdelijk.

Nederland is het één van de meest welvarende land ter wereld. Kijken we naar onze eigen economie dan zien we slechts dat het niet meer zo goed gaat als een paar jaar geleden. Kijken we over de grenzen heen, dan is Nederland een ijzersterke economie die een stootje krijgt. En dat stootje kunnen we prima aan.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie