Nieuws

Laagste hypotheekrente omhoog naar 4,45%

Nederland dreigt gouden status kwijt te raken

donderdag 19 april 2012
Laagste hypotheekrente omhoog naar 4,45%

Nederland wacht met spanning de witte rook uit het Catshuis af. Vooralsnog verwacht men die maandag of dinsdag. Eindelijk! Het wordt tijd ook dat het kabinet met concrete stappen komt. Bij verder uitstel bestaat het risico dat de rente die de Nederlandse overheid betaalt bij het lenen van geld stijgt. De hypotheekrente is gerelateerd aan deze overheidsleningen. Ook voor huizenkopers is het dus belangrijk dat de politiek daadkracht toont. Zeker nu kredietbeoordelaar Fitch overweegt de financiële betrouwbaarheid van Nederland lager in te schalen. En dat is slecht voor ons land.

De overheid betaalt voor het aangaan van een lening (staatsobligatie) rente. Dit rentepercentage is afhankelijk van de financiële betrouwbaarheid het land. Wanneer investeerders twijfelen aan de daadkracht van de politiek, daalt het vertrouwen en moet de overheid meer rente betalen om potentiële geldverstrekkers over de streep te trekken. De hypotheekrente is gerelateerd aan deze rente. Hoe hoger de staatsrente, hoe hoger de hypotheekrente.

Gouden status Nederland op het spel
De Nederlandse overheid wordt internationaal gezien als stabiel en betrouwbaar. Hierdoor kan de staat dus tegen een lage rente lenen. Langzaam komen echter scheurtjes in het pantser van betrouwbaarheid. Op dit moment heeft Nederland met AAA de hoogst mogelijke status. Deze is niet direct in gevaar maar Fitch geeft wel aan dat het behouden van deze status "geen vanzelfsprekendheid" is. De druk op de politiek om vaart te maken met de bezuinigingsplannen stijgt door het 'dreigement' van de beoordelaar.

Verlies van Duitsland
Begin april signaleerde Wegwijs al een oplopend verschil tussen de rente die de Nederlandse en de Duitse overheid betaalt bij het aangaan van leningen. Dit was altijd rond de 0,2 procent, in het voordeel van de nog stabielere Duitsers. Wanneer Nederland nu echter geld leent voor een periode van tien jaar, betalen we daarvoor 2,25 procent rente terwijl Duitsland maar 1,7 procent betaalt. Het verschil bedraagt dus maar liefst 0,55 procent. Om 5 miljard euro te kunnen lenen moeten Nederland dus 27,5 miljoen euro meer rente betalen dan onze oosterburen.

Laagste hypotheekrente omhoog
Recent verhoogde Woonlife de rente voor hypotheken met een rentevast termijn van 10 jaar. De aanbieder, die lang zeer voordelig was met een rente rond de 4,20 procent, verhoogde deze naar 4,45 procent. Dit vormt op het moment de laagste rente van Nederland. Wordt de kredietwaardigheid van Nederland minder, dan zou de hypoteekrente wel eens kunnen stijgen, wat wederom een domper zou zijn op de woningmarkt.

Kredietbeoordelaar Fitch zal niet halsoverkop Nederland haar AAA-status afnemen. Desalniettemin is er voor de overheid veel aan gelegen om de status niet te verliezen en de bezuinigingsplannen concreet te maken.

Het is mogelijk de laagste hypotheekrente te reserveren via Wegwijs. Meer informatie ontvangen over een op de persoonlijke situatie toegespitste hypotheek, kan via het onderstaande formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie