Nieuws

Hypotheek duurder door getreuzel in Catshuis

Nederlandse rente snel gestegen

maandag 2 april 2012
Hypotheek duurder door getreuzel in Catshuis

Het besluit van kabinet en gedogers om wekenlang zonder nadere berichtgeving achter de deuren van het Catshuis te verdwijnen, heeft gevolgen voor de Nederlandse rentestand. In zeer korte tijd is de rente die Nederland moet betalen voor geld dat de staat nodig heeft, sterk gestegen. Het gat met de Duitse rente is sinds december verdrievoudigd. Hypotheekbanken gebruiken de  economische impasse en de maar durende gesprekken in het Catshuis om de rente niet te verlagen, hetgeen normaal rond deze tijd verwacht zou mogen worden.

Eind februari besloot de Belgische hypotheekbank Argenta om met scherpe tarieven de Nederlandse hypotheekmarkt op te gaan. Het in Nederland verkrijgbare Belgische tarief voor een annuïteitenhypotheek ligt gemiddeld 0,7 procent onder de hypotheektarieven van de Nederlandse grootbanken. Onder normale omstandigheden zou dit voor de Nederlandse banken aanleiding geweest zijn om ook hun tarieven fors te verlagen. Die verlaging blijft nu uit.

Renteverschil verdrievoudigd 
De hypotheekrente is normaliter gerelateerd aan de rente die de Nederlandse Staat op de kapitaalmarkt moet betalen voor het lenen van geld in verband met de begrotingstekorten. Tot eind vorig jaar kon nog een tienjarige lening worden afgesloten tegen een percentage net boven de 2 procent. De Duitse Staat die internationaal nog net iets degelijker aangeschreven staat dan de Nederlandse, betaalde op dat moment slechts 1,8 procent rente voor een dergelijke lening.

Het verschil van 0,2 procent tussen de Duitse en Nederlandse rente bestaat al een jaar of twee. Sinds duidelijk is dat het begrotingstekort fors is opgelopen tot zelfs boven de binnen Europa afgesproken grenzen en maar onduidelijk blijft op welke wijze Nederland daar wat aan gaat doen, is het verschil tussen de Duitse en Nederlandse rente voor staatsleningen verdrievoudigd. Duitsland leent nog steeds tegen 1,8 procent, terwijl Nederland nu 2,4 procent moet betalen.

Wellicht rentestijging
Deze situatie zorgt ervoor dat banken pas op de plaats maken. Gezien de arrogante houding die de  Nederlandse banken er de laatste tijd op na houden, zorgt het getreuzel in het Catshuis ervoor dat er eerder een stijgende dan een dalende tendens in de hypotheekrente te verwachten valt. Het uitblijven van oplossingen voor de stagnerende economie in Nederland zou daarom wel eens kunnen leiden tot hogere hypotheeklasten voor mensen die binnenkort een huis willen kopen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie