Nieuws

Beste moment voor nieuwbouw is nu

Komt de woningnood weer terug?

vrijdag 13 april 2012
Beste moment voor nieuwbouw is nu

Is er een beter moment geweest om een nieuwbouwwoning aan te schaffen dan nu? Er worden minder nieuwe huizen verkocht dan ooit. Slechts 1.100 per maand. Een paar jaar geleden wisten projectontwikkelaars in een maand tijd gemakkelijk het viervoudige te slijten. Hele archiefkasten met plannen voor nieuwe huizen verdwijnen momenteel voor onbepaalde tijd in de ijskast. Wie nu een nieuwbouwhuis koopt, is de storm voor en betaalt zeer waarschijnlijk een bijzonder gunstige prijs. Er is zelden een beter moment geweest voor een nieuwbouwwoning.

In Nederland komen er jaarlijks 50.000 nieuwe huishoudens bij. Dat zijn starters, maar ook echtgenoten die na een scheiding apart gaan wonen. Tel daarbij het volgende op. Ongeveer 4 op elke 1.000 woningen in Nederland is zo verouderd dat het gesloopt moet worden, in totaal zo'n 28.000 woningen. Is dat werkelijk zo nodig? Ja. In Tilburg ging onlangs nog een hele stadswijk tegen de vlakte met huizen nog zonder centrale verwarming. De bewoners beschikten allemaal over een eigen kolenschuurtje in de tuin.

Voorraad groot, maar lost niets op
In totaal heeft Nederland dus ongeveer 78.000 nieuwe huizen per jaar nodig. Gelukkig staan er ook onvoorstelbaar veel te koop: bijna drie keer zo veel. Helaas werkt het niet zo. Het merendeel van de te koop staande huizen is gewoon bewoond. Geen lege huizen waar je zo in kunt. Eén woningzoekende huisvesten betekent een nieuwe creëren. Dus dat lost niets op. Althans, het zou natuurlijk uitermate fijn zijn als ook dat weer op gang komt, maar voor de noodzaak tot meer nieuwbouw verandert het niets.

De weegschaal slaat door
Er wonen starters ongewild nog bij hun ouders thuis. Anderen blijven naar hun zin veel te lang in hun studentenkamer zitten. Strengere hypotheekregels zitten hen in de weg om een huis te kunnen kopen. Anderen durven het misschien simpelweg nog niet aan. De bemiddelaars in huurhuizen zijn tot nu toe de enige echte profiteurs van een aartsluie woningmarkt. Maar de huren stijgen, stijgen en stijgen. Is het niet onder druk van de VVD-regering, dan zorgt de sterk toegenomen vraag daar wel voor. Het moment waarop een huurhuis in maandlasten duurder is dan een koophuis zijn we al lang en breed gepasseerd. De weegschaal gaat onvermijdelijk een keer doorslaan van huur naar koop.

Drukke tijden
Nico Rietdijk is directeur van de Nederlandse Vereniging van Ontwikkelaars en Bouwondernemers (NVB). Hij bekommert zich om de bouwsector. De aannemers, de ontwikkelaars en de bouwvakkers. Geen werk. Niks te doen. Rietdijk's collega bij het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) Taco van Hoek ziet het anders. De explosie staat volgens hem voor deur. Er komen drukke tijden aan. Als de weegschaal omslaat, pas dan wordt het grote gebrek aan nieuwe woningen zichtbaar.

Dat zal een mooi moment voor de bouwsector en de gerelateerde bedrijfstakken die de crisis overleefden, maar een zeer nadelig moment voor de huizenkoper. Nieuwbouw is dan zeer schaars. En wat er tegen die tijd wel gebouwd wordt, moet vooral snel neergezet worden. Snel omdat voor de aannemer de volgende lucratieve opdracht wacht en snel omdat de lokale overheden een tekort willen wegwerken. Denk aan de woningnood van vlak na de oorlog en het type huizen dat er destijds werd neergezet. Een nieuwbouwhuis kopen dat met zorg en aandacht is gebouwd en ook nog eens tegen een concurrerende prijs? Dat koop je het best nu.

Zie je op tegen het onderhandelen over de aankoop van een nieuwbouwwoning? Een aankoopmakelaar haalt gemiddeld 1,2 procent meer van de vraagprijs af dan een particuliere onderhandelaar. Vul voor meer informatie over een aankoopmakelaar onderstaand formulier in.

 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie