Nieuws

Besluit annuïteitenhypotheek dupeert alle woningkopers

Fiscale blunder van Kunduz-coalitie

vrijdag 27 april 2012
Besluit annuïteitenhypotheek dupeert alle woningkopers

Het kabinet heeft een rigoureus besluit genomen: vanaf 2013 wordt elke nieuwe hypotheek een annuïteitenhypotheek. Maar waarom? Deze hypotheekvorm is absoluut niet in het belang van de Nederlander. Sterker nog: het zorgt ervoor dat iedereen veel fiscaal voordeel mis gaat lopen, in vergelijking met de nu gangbare bankspaarhypotheek. Het besluit is slecht voor de Nederlandse belastingbetaler en slecht voor de woningmarkt. Bezuinigingen zijn nodig. Maar dit is wel heel erg fors.

Annuïteitenhypotheek versus bankspaarhypotheek
We vergelijken de annuïteitenhypotheek met de meest populaire hypotheek van dit moment: de bankspaarhypotheek. Deze twee hypotheken lijken veel op elkaar. Het bedrag dat je elk jaar moet betalen, is bruto in beide gevallen exact gelijk. Waar bij de annuïteitenhypotheek een bedrag wordt afgelost, spaar je bij de bankspaarhypotheek ditzelfde bedrag op een spaarrekening. Wie kiest voor een bankspaarhypotheek lost daarmee indirect net zo veel af op zijn hypotheek als iemand met een annuïteitenhypotheek. Het enige échte verschil is de fiscale behandeling. De annuïteitenhypotheek is netto veel duurder dan de bankspaarhypotheek.

Annuïteitenhypotheek: een fiscale blunder
De verkeerde fiscale behandeling van de annuïteitenhypotheek kost op termijn enorm veel geld. Zelfs als de hypotheekrenteaftrek alsnog wordt beperkt. Het bedrag dat u moet ophoesten voor de annuïteit (ofwel: de combinatie van rente en aflossing) is gelijk aan het bedrag aan hypotheekrente en spaarinleg bij een bankspaarhypotheek. In het onderstaande rekenvoorbeeld gaan we uit van een modale hypotheek van € 230.000,- tegen een gangbare rente van 4,6%. 

Nadelige gevolgen annuïteitenhypotheek
Bij de annuïteitenhypotheek wordt er elk jaar minder minder rente en elk jaar meer aflossing betaald. Je krijgt dus ook jaarlijks minder terug van de belastingdienst. Omdat bij de bankspaarhypotheek de gehele schuld in stand blijft, blijft de belastingteruggave altijd even hoog. In het rekenvoorbeeld is het voordeel bij een modale bankspaarhypotheek maar liefst € 41.580.

Tabel _annuïteit

Nog meer nadeel bij annuïteitenhypotheek

Als het geld dat de Nederlander extra terugkrijgt van de belastingdienst bij een bankspaarhypotheek weer op een spaarrekening worden gezet, tegen een gangbare rente van 3%, is het voordeel van de bankspaarhypotheek nog ruim € 14.000 hoger. De totale teruggang van de Nederlander komt hiermee uit boven de € 55.000. 

Ongekend zwaar besluit 
Er is een massahype ontstaan in het voordeel van de annuïteitenhypotheek. Dat de overheid deze hypotheek nu als maatstaf neemt, geeft een enorme lastenverzwaring voor de huizenbezitter op lange termijn. Het is een rigoureuze keus voor de portemonnee van de Nederlander en een verkeerde keus voor de woningmarkt, die blijvend of verder zal stagneren. Immers, de maandelijkse last zal alleen maar stijgen.  

Natuurlijk zijn bezuinigingen nodig en het is goed voor Nederland dat er een politiek akkoord is gekomen. De politiek moet echter beseffen wat de consequenties zijn op de huizenmarkt van deze beslissing. De kans dat de interim-regering dit besluit terug zal draaien, is klein. Wie verstandig is, onderzoekt daarom nog vóór 2013 de mogelijkheden van de bankspaarhypotheek. Dit geldt zowel voor de groep die de hypotheek binnenkort moet oversluiten als de groep mensen die voornemens is een nieuwe woning te kopen. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie