Nieuws

Akkoord coalitie scheelt honderden miljoenen

Rente Nederland daalt door akkoord

vrijdag 27 april 2012
Akkoord coalitie scheelt honderden miljoenen

In Brussel kunnen ze tevreden zijn. De Europese toezichthouders ontvangen netjes op tijd een brief waarin Nederland de nodige bezuinigingen uiteenzet. Het is de vraag of het haastig opgestelde akkoord voldoende overtuigt. Toch reageerde de financiële markt positief. De rente op staatsleningen,  waar de hypotheekrente aan gelieerd is, daalde direct na het akkoord van de  'Kunduz-coalitie'. De rust lijkt net op tijd teruggekeerd.

Na het bereiken van het akkoord begon het voor de hand liggende politieke steekspel. Oppositie partijen als GroenLinks en D66 verdedigde hun samenwerking met de gevestigde orde. PvdA en de SP kregen er geen genoeg van te benadrukken dat het een beperkt houdbaar akkoord is. Na de verkiezingen in september is de dan zittende regering immers verantwoordelijk voor de verdere koers. Desalniettemin had vriend en vijand respect voor de snelle afhandeling, met als architect minister van financiën Jan Kees de Jager.

Rente omlaag na akkoord
Ook op de financiële markten werd enthousiast gereageerd. Eerder nog, na de val van het kabinet, steeg de staatsrente naar 2,43 procent. Meerdere malen werd deze rente aangehaald in de politieke debatten. De rente op staatsobligaties is namelijk de rente die de overheid betaalt wanneer ze geld leent. Bij onzekerheid en instabiliteit stijgt de rente op staatsobligaties. Dit omdat degene die de lening verstrekt meer risico loopt en daar meer rente voor terug wil hebben.

De rente daalde na het akkoord en staat inmiddels op 2,29 procent, ofwel 0,14 lager dan voor het akkoord. Het verschil lijkt te verwaarlozen. Echter, de totale lening van de overheid loopt in 2012 volgens een schatting van de overheid op naar 102,6 miljard euro. De ogenschijnlijk kleine daling levert dan opeens een jaarlijks voordeel op van 169 miljoen euro op.

Ook aandelen in de lift
Terwijl de staatsrente direct sterk reageert op binnenlandse politieke ontwikkelingen, ligt dit bij aandelen iets anders. Veel beursgenoteerde ondernemingen zijn grotendeels afhankelijk van internationale handel. Landen als Spanje en Italië overschaduwen het Nederlandse akkoord op eigen bodem. Zo betaalt de Spaanse overheid nog steeds tegen de zes procent bij een lening. Als dit tot zes procent of hoger stijgt, schieten beleggers in de paniekstand. Nu staat de AEX-index echter weer stabiel boven de 300 punten.

Wat de meningen ook zijn over het akkoord en de betrokken partijen, het voorkomt in ieder geval dat de belastingbetaler opdraait voor de extra rentelasten die de overheid anders voor haar kiezen had gekregen. Want zeker met straffe bezuinigingen zijn hogere rentestanden geen welkome verrassing. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie