Nieuws

Vergoeding bij sommige ziekenhuizen naar € 0

Grote veranderingen in de zorg?

vrijdag 30 maart 2012
Vergoeding bij sommige ziekenhuizen naar € 0

Onlangs presenteerde minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een voorstel om zorgverzekeraars meer keuzevrijheid te geven: wie vanaf 2013 een naturapolis sluit, kan bij sommige verzekeraars nog maar naar een beperkt aantal ziekenhuizen voor behandelingen die geen spoed hebben. Wil je naar een ander ziekenhuis, dan betaalt de verzekeraar die behandeling niet, of maar een klein stukje van de behandeling. Een groot verschil, of valt het allemaal wel mee?

Gecontracteerde zorg heet het. De verzekeraar zegt een minimaal aantal operaties bij een select aantal ziekenhuizen onder te brengen. Vervolgens stuurt de verzekeraar alle klanten naar dat ziekenhuis. Het ziekenhuis geeft korting op de tarieven die ze rekent omdat er gerekend kan worden op meer patiënten. Zo wordt de zorg goedkoper en hoopt de verzekeraar een lagere premie te kunnen vragen aan de klant. En dat is natuurlijk weer interessant voor de klant zelf.

Natura of restitutie: wat is ook al weer het verschil?
Gecontracteerde zorg is opgenomen in de naturapolis. Je ontvangt de natura (de zorg zelf) en niet het geld om deze zorg te kunnen betalen. Zou je wel dit geld ontvangen, dan is er sprake van een restitutiepolis. Je betaalt zelf de behandeling en het geld voor die behandeling stort de verzekeraar naar je terug. Ook kun je bij een restitutieverzekering zelf kiezen in welk ziekenhuis je wilt worden behandeld. Een restitutieverzekering is logischerwijs een stuk duurder dan een naturaverzekering.

Wat vergoeden de verzekeraars precies?
Minister Schippers wil de verzekeraars meer vrijheid geven. De minister wil dat verzekeraars ervoor kunnen kiezen om helemaal geen vergoeding te geven wanneer een patiënt een ziekenhuis wil bezoeken dat niet opgenomen is in de naturapolis. Nu is in de wet opgenomen dat de verzekeraars altijd een vergoeding moeten geven. Volgens Jaco van Lambalgen van de Nederlandse Zorgautoriteit komt deze vergoeding meestal neer op 75% á 80% van de werkelijke kosten.

In de nieuwe situatie kan deze vergoeding dus dalen tot nihil. Een groot verschil? Op zich wel, mits de zorgverzekeraars dit ook daadwerkelijk toe gaan passen. De huidige wetgeving maakt het echter ook al mogelijk om slechts een vergoeding van bijvoorbeeld een paar euro voor een behandeling te geven, al kostte die behandeling honderden euro's. "Als er maar een vergoeding tegenover staat. Hoe hoog die is, staat niet aangegeven", zegt Van Lambalgen. 

Oude wijn in nieuwe vaten lijkt het dus, de wetswijziging die Edith Schippers door wil gaan voeren. Of de verzekeraars de wijziging aangrijpen om grootschaliger hun zorgverzekeringen te gaan veranderen, is afwachten. Wegwijs volgt de ontwikkelingen op de voet. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie