Nieuws

Persoonlijk financieel plan onmisbaar

Zo ziet uw toekomst eruit

vrijdag 9 maart 2012
Persoonlijk financieel plan onmisbaar

"We leven langer, dus met dezelfde pensioenpot is het blijven volhouden van dezelfde levensstijl eenvoudigweg te duur." SNS Reaal-topman Ronald Latenstein wil dat Nederlanders écht gaan denken aan de toekomst. Nog niet zo lang geleden vormden je eigen huis en je pensioen, dé zekerheid voor de toekomst. De waarde van woningen steeg gestaag en voor de oude dag stond een gegarandeerd inkomen klaar. Dat was vroeger. Nu gaat het anders: financieel plannen geblazen!

Beïnvloed door onder andere pensioenkortingen en dalende huizenprijzen blijken veel vermogens minder waardevast dan initieel verwacht. Nu veel gezinnen hun appeltjes voor de dorst zien verdwijnen, wordt persoonlijke financiële planning steeds belangrijker. Het is wat ironisch dat uitgerekend SNS Reaal met deze uitspraak komt. Een bank die zich hardmaakt voor sparen voor later, heeft zelf baat bij een hoog spaarsaldo.  Bovendien heeft de SNS bank in het verleden bewezen zelf ook geen ster in vooruitzien te zijn. De bank leende € 750 miljoen euro van de Nederlandse staat nadat het zelf in financiële problemen kwam.

Toch heeft men natuurlijk wel een punt. Het wordt voor particulieren steeds belangrijker zelf goed na te denken over hun financiële toekomst. Zo zijn er vier belangrijke pijlers voor toekomstbestendigheid waar we nu veel meer rekening mee moeten houden dan vroeger: het pensioen, werkgelegenheid, stijgende zorgkosten en de eigen woning.

Zekerheden vallen weg
Vroeger kon je er vanuit gaan dat een woning vanzelf meer waard werd; een eigen huis was een mooie investering voor later. Ondertussen is dat niet meer zo. Veel woningen zijn in relatief korte periode drastisch in waarde gedaald. En nu mogelijk ook de hypotheekrenteaftrek gaat verdwijnen, is een eigen woning opeens stukken minder aantrekkelijk als investering.

Daarnaast blijken zorgkosten een steeds grotere lastenpost te worden. Dit komt met name door de stijgende levensverwachting, het toenemende aantal ouderen en ingebruikname van dure nieuwe technologieën. Hoewel het Nederlandse zorgstelsel in het buitenland geroemd wordt, blijkt dit zorgstelsel duur. Zo duur dat overheid in dit geval niet in staat lijkt de extra kosten op te vangen. Op termijn zal de consument direct of indirect via de werkgever nog dieper in de eigen buidel moeten tasten.

Gecombineerd met de ingezakte arbeidsmarkt en gekorte pensioenen is er zo steeds minder sprake van financiële zekerheid. Langzaamaan wordt pijnlijk duidelijk dat we er niet vanuit kunnen gaan dat het later allemaal vanzelf wel goed komt.

Financiële sector speelt in op onzekerheid
Ondertussen hebben financiële instellingen voor alle pijlers een commerciële oplossing gevonden. Zo introduceerden verschillende financiële instellingen vorig jaar het zorgsparen: een nieuwe spaarvorm gericht op het opzij zetten van geld voor zorgvoorzieningen in de toekomst. Op zich een mooi streven, maar in de praktijk verschilt de zorgspaarrekening weinig van de standaard spaarrekening. Over het algemeen is het spaarsaldo ook aan te spreken voor niet-zorggerelateerde zaken, de rente is vergelijkbaar met andere spaarvormen en er is geen sprake van specifieke fiscale voordelen. Een lege huls dus, niets meer dan een commercieel product dat inspeelt op de actualiteit.

Er zijn veel van dit soort producten, waarbij de financiële sector inspeelt op onzekerheid zonder daadwerkelijk iets nieuws aan te bieden. Het is maar de vraag of banken en verzekeraars de juiste bron zijn voor persoonlijke oplossingen en ongekleurd advies, er is immers altijd sprake van een commercieel belang. Bovendien zijn er zo weinig banken in Nederland dat de wil om te concurreren ontbreekt.

Persoonlijk financieel plan
Wil je zekerheid dat de huidige levensstijl in de toekomst voortgezet kan worden, dan kan een persoonlijk financieel plan uitkomst bieden. Het op een rij zetten van de inkomsten en uitgaven op korte termijn is vaak geen probleem. Maar wanneer je kijkt naar de plannen voor over tien, twintig of dertig jaar, het aflossen van een hypotheek en aanvullende inkomsten op oude dag; dat wordt een heel ander verhaal. Dat is waar je hulp van een financieel adviseur kunt inroepen.

Een goed persoonlijk financieel plan is gericht op continuïteit van het inkomen en groei of opbouw van vermogen. Met de huidige ontwikkelingen kunnen we er als consumenten van uitgaan dat onze financiële ruimte niet veel groter wordt. Er wordt dan ook uitgebreid gekeken naar de wensen en mogelijkheden in relatie tot de huidige en toekomstige inkomsten en uitgaven.

Voor meer informatie over financiële planning of een persoonlijk adviesplan kun je de onderstaande informatiekaart invullen. Met een juiste planning, wordt de zekerheid voor later vergroot zonder dat de maandelijkse lasten daarbij hoeven te stijgen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie