Nieuws

Laagste hypotheekrente sinds 2006

Verdere verlaging hypotheekrente

dinsdag 6 maart 2012
Laagste hypotheekrente sinds 2006

Op 7 maart is de hypotheekrente voor rentevaste perioden van één, vijf en tien jaar gedaald naar het laagste niveau sinds november 2006. De hypotheekrente voor de populaire tien jaar vaste periode daalt naar 4,25 procent. De rente voor vijf jaar vast wordt 3,55 procent en voor één jaar vast 2,85 procent. Deze spectaculaire verlaging is een vervolg op de vijf weken geleden ingezette neerwaartse tendens, waarbij de Belgische hypotheekbank Argenta de concurrentieslag aangaat met de in Nederland gevestigde grootbanken.

Argenta behoort al ruim een jaar tot de geldverstrekkers met de laagste tarieven van Nederland op hypothecair gebied. De thans gepresenteerde tarieven liggen ver onder de tarieven van prominente Nederlandse banken.

Grootbanken peperduur
Grootbanken, zoals ABN Amro, Rabobank en ING vragen voor een tien jaar vaste periode rentetarieven van rond de vijf procent. De laatste tijd nogal hoog van de toren blazende Bank of Scotland vraagt zelfs 5,6 procent voor de tien jaar vaste periode. De gemiddelde hypotheekrente in Nederland bedraagt momenteel 4,964 procent voor tien jaar vast, 4,197 procent voor vijf jaar vast en 3,61 procent voor één jaar vast. Alle genoemde tarieven zijn gebaseerd op een hypotheek van volledige koopsom plus kosten op basis van Nationale Hypotheek Garantie.

Annuïteitenhypotheek populair
De Argenta tarieven gelden voor een annuïteitenhypotheek. Deze hypotheekvorm, die vooral tussen 1975 en 1985 hoogtij vierde, stijgt de laatste tijd in populariteit. In de annuïteitenhypotheek is namelijk automatisch een beperkte vorm van aflossing opgenomen. Om de maandlasten laag te houden is de wijze van aflossing in de eerste jaren zeer gematigd. In de laatste jaren van de hypotheek stijgt de aflossing fors terwijl in die jaren het rentebestanddeel juist sterk omlaag gaat. De hypotheekvorm beantwoord aan de wens van de overheid om aan het eind van de looptijd van de hypotheek minimaal vijftig procent van de leensom afgelost te hebben.

Concurrentieslag
Door de spectaculaire renteverlaging van Argenta wordt de concurrentieslag met de andere banken op scherp gezet. Marktanalisten verwachten dat de Nederlandse grootbanken hierdoor eindelijk hun hypotheekrentetarieven zullen moeten verlagen en daarmee hun riante winstmarges, althans voor een deel, zullen moeten inleveren. De Rabobank, die met 31% van alle hypotheken marktleider is, zal door deze concurrerende prikkel uit de luie stoel moeten komen.

Lagere maandlasten dan in 2006
Het huidige nieuwe renteniveau is voor tien jaar vaste hypotheken de laagste stand sinds november 2006. Voor de vaste rentetermijnen van vijf en één jaar vast is de huidige rente nu zelfs lager dan toen. In november 2006 was de woningmarkt, gebaseerd op deze tarieven, "booming business". De prijzen van woningen liggen momenteel echter lager dan die van 2006. Dit heeft tot gevolg dat kopers anno 2012 nu tegen lagere maandlasten een huis kunnen kopen dan bijna zes jaar geleden.

Voor een huis met een gemiddelde koopsom geldt op basis van een volledige annuïteitenhypotheek voor de koopsom plus de kosten met een verplichte aflossing van de helft van de hypotheeksom nu een netto maandlast van 604,54 euro bij een tien jaar vaste rente. In november 2006 moest voor een gemiddelde woning nog een netto maandlast van 631,21 euro worden opgehoest. Wanneer wordt gekozen voor een vijf jaar vaste rente moet nu netto per maand  502,91 euro worden betaald. Zes jaar geleden lag de maandlast bij een vijf jaar vaste hypotheekrente op gemiddeld  623,49 euro.

Nu woningprijzen en hypotheektarieven tegelijk zo gunstig liggen, verwachten makelaars en hypotheekadviseurs dat de woningmarkt dit voorjaar eindelijk een oppepper zou kunnen krijgen. Voor wat betreft de keuze van de hypotheek blijft het echter oppassen geblazen. Een hypotheek bij de ene bank kan zomaar honderd euro per maand duurder uitpakken dan bij de andere bank. Het verschil in maandlasten tussen de hypotheekbanken van Bank of Scotland en Woonlife bedraagt zelfs zo'n 25 procent. Het is verstandig hiervoor een onafhankelijk hypotheekadviseur in de arm te nemen. Onafhankelijk advies kan eventueel ook via Wegwijs worden aangevraagd.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie