Nieuws

Een woning kopen zonder risico op dubbele lasten

Nieuw initiatief van Makelaarsland gat in de markt?

woensdag 28 maart 2012
Een woning kopen zonder risico op dubbele lasten

Het barst in Nederland van de mensen die een woning willen kopen. Deze groep onderneemt alleen weinig concrete actie. Er is namelijk één groot probleem; wat doe je met je eigen woning? De kans op een snelle verkoop van de huidige woning is minimaal. Het aanhouden van twee woningen houdt dubbele woonlasten in en vormt een risico. Een risico dat veel mensen zeker in deze tijd niet willen lopen. Makelaars doen verwoede pogingen deze patstelling te doorbreken. Ook Makelaarsland laat van zich horen. Daar kunt u zonder risico een woning kopen. Of toch niet..?

Het probleem is dat je met een koopovereenkomst in principe aan de koop vast zit. Normaal zijn alleen uitzonderingen als het plotseling verliezen van een baan of te weinig mogelijkheden bij de bank redenen om een overeengekomen koop te annuleren. Makelaarsland heeft daar iets op gevonden. Wanneer na aankoop de huidige niet wordt verkocht, kan de koper alsnog van de deal afzien.

Hoe werkt het precies?
Er wordt een koopcontract opgesteld wanneer de koper akkoord gaat met de prijs van de woning, de datum van aankoop en overige voorwaarden. In het contract neemt Makelaarsland een extra artikel op. Dit artikel bepaalt dat de koop kosteloos ontbonden kan worden wanneer de huidige woning niet binnen een bepaalde tijd verkocht wordt. Wanneer dit niet lukt in bijvoorbeeld zes maanden, wordt de koop afgeblazen. Makelaarsland zoekt hiermee als innovatieve NVM makelaar alternatieve verkoopmethodes die beter aansluiten op de huidige markt.   

Idee niet nieuw
Het idee is op zich niet slecht. Wanneer kopers weer in actie komen, omdat ze minder  risico lopen op dubbele lasten, kan dit een spiraal aan nieuwe verkopen tot gevolg hebben. Echter, iedere makelaar kan een dergelijke clausule opnemen in een koopcontract. Nieuw is het dan ook niet. Eerdere vergelijkbare initiatieven waren al gericht op het delen van het risico op dubbele lasten. De verkoper geeft daarbij een bijdrage wanneer de koper zijn eigen huis niet (snel) verkoopt. Ook dit heeft als doel het weer op gang brengen van de verkoopketen. Het idee van Makelaarsland zelf is al eerder geopperd. De initiatieven waren tot op heden zonder succes.

Startersprobleem
Het op gang brengen van de keten stokt al in het begin, bij de starters. Voor herstel op de woningmarkt is het essentieel dat zij de markt betreden. Wanneer een starter een woning koopt, kan de verkoper daarvan zelf ook weer op zoek naar een nieuwe woning. Zo zet de spiraal zich voort en stijgt ook de interesse naar woningen in een hogere prijsklasse. De starters hebben het echter lastig en zien banken veelal een hypotheekverzoek afwijzen. Zelf de gedaalde woningprijzen kunnen niet voorkomen dat het financieren van een eigen woning moeizaam verloopt voor deze groep.

Martkbrede aanpak nodig
De 'actie' van makelaarsland en andere makelaars kunnen wellicht nog een minieme bijdrage leveren maar zullen geen structurele verandering teweegbrengen. Ook de traditionele openhuizendag die de NVM op 31 maart houdt, zal geen wonder opleveren. Wat de woningmarkt nodig heeft, is een marktbrede aanpak waarbij starters steun in de rug krijgen. Het laatste kan een overheidsmaatregel zijn, maar kan ook opgepakt worden door de branche zelf. Wanneer notarissen en makelaars zelf hun tarieven voor starters verlagen, profiteren ze daar zelf ook van op termijn.  

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie