Nieuws

"Duur hè, die benzine!"

Gaan we in 2012 allemaal hybride?

donderdag 15 maart 2012
"Duur hè, die benzine!"

De benzineprijzen blijven maar stijgen en het ziet er niet naar uit dat die tendens nog doorbroken wordt. Met de twijfelachtige eer van duurste benzineland ter wereld, stevenen we langzaam maar zeker af op de € 2 - grens. Maar hoe erg is het dat de benzine in ons land zo duur is?

Vijf jaar geleden was het ongehoord dat de prijs voor een liter Euro95 de 'magische grens' van € 1,50 zou overschrijden. Toen dat in mei 2007 gebeurde, vonden we autorijden dan ook écht te duur worden. Nu, vijf jaar later, zouden we staan te juichen bij eenzelfde benzineprijs. Op dit moment kost een liter Euro95 aan de pomp € 1,83.

Autorijden in vijf jaar met 30 euro per maand gestegen
In bijna vijf jaar tijd is de benzineprijs met 33 cent gestegen. Als je dit vertaalt naar het (privé-)rijgedrag van de gemiddelde Nederlander, blijken we daardoor elke maand ongeveer 30 euro meer kwijt te zijn. Laten we ter illustratie een van de meest verkochte auto's als voorbeeld nemen: een Opel Astra 1.6. Met een gemiddeld verbruik van 1:14 en op jaarbasis 15.000 afgelegde kilometers ben je met de huidige benzineprijzen jaarlijks ongeveer € 1.960 kwijt aan brandstof. Wanneer je dat afzet tegen de benzineprijzen van vijf jaar geleden, kost het totaal aan volle tanks je € 353 meer per jaar, ofwel bijna € 30 per maand.

Gevoelsmatig lijkt dit een hoop. Deels omdat we weten dat ongeveer tweederde van de verkoopprijs van een liter Euro95 bestaat uit accijns, wettelijke heffingen en BTW. Overigens is het niet helemaal eerlijk om de stijging van 33 cent zo weg te zetten: door een kleine tien procent inflatie sinds 2007 zou diezelfde liter benzine nu sowieso € 1,65 kosten.

Betaalbare benzine voorgoed verleden tijd
Het ziet er niet naar uit dat de benzineprijzen weer zullen dalen naar het niveau van eerdere jaren. De prijsstijging wordt veroorzaakt door een combinatie van omstandigheden: de verhouding tussen vraag en aanbod verandert door groeiende economieën in Zuid-Amerika, China en India, de prijs van ruwe olie staat onder druk door politieke onrust in het Midden-Oosten en ook de in waarde gedaalde Euro is hier niet in ons voordeel. Overigens geldt die aanhoudende prijsstijging niet enkel voor Nederland of Europa, maar zullen ze ook in de Verenigde Staten moeten wennen aan hogere brandstofkosten.

Superzuinige auto scheelt zomaar vijfhonderd euro per jaar
De prijs van benzine heeft grote invloed op de ontwikkeling van de markt voor bewuste auto's en alternatieve brandstoffen. De afgelopen jaren gingen de zuinigere auto's als warme broodjes over de toonbank. ANWB wist eerder dit jaar al te melden dat ondertussen meer dan dertig procent van de nieuw verkochte personenauto's zelfs de zogenaamde zeer zuinige auto's betreft (het segment dat is vrijgesteld van wegenbelasting), waaronder een steeds groter aandeel hybride auto's. Natuurlijk ligt de oorzaak hiervan niet enkel bij dure brandstof. Ook het steeds uitgebreidere aanbod, de toenemende populariteit van een groene leefstijl en enkele fiscale voordelen spelen hierin een rol.

Als eigenaar van zo'n zeer zuinige auto maak je een lange neus naar de benzinepompen. Met de meeste middelgrote exemplaren, zoals bijvoorbeeld een Toyota Auris, moet een verbruik van 1:19 gemakkelijk haalbaar zijn. Met 15.000 kilometers ben je dan op jaarbasis ongeveer € 1.445 aan benzine kwijt. Tegenover de eerdergenoemde Opel Astra is dat een jaarlijkse besparing van ruim vijfhonderd euro, ofwel bijna € 43 per maand.

Met zulke besparingen wordt een extra zuinige auto opeens behoorlijk interessant. Toch blijft het stoffige imago een veelgehoord tegenargument. Als alternatief zou je ook kunnen kijken naar beperking van het aantal kilometers, bijvoorbeeld door vaker de fiets en het OV te pakken of met regelmaat thuis te werken.

De benzineprijzen, daar kunnen we niet zoveel aan doen. Wil je niet mee in de alsmaar stijgende brandstofkosten, dan zit er niets anders op dan aanpassing van het rijgedrag. Of je het nu zoekt in minder kilometers of een lager verbruik, er zijn inmiddels volop opties om de benzinepomp minder te sponsoren. Hoe belangrijk is een suf imago versus vijfhonderd euro besparen per jaar?

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie