Nieuws

Donderdag skiën = benen breken

Slechts 22% van de Nederlanders draagt helm

vrijdag 2 maart 2012
Donderdag skiën = benen breken

Wie nu nog de skilatten onderbindt, heeft een relatief grote kans dat de terugreis niet met de eigen auto maar met het vliegtuig wordt gemaakt. Naarmate de lente nadert, wordt de sneeuwkwaliteit steeds slechter. Het grootste gevaar schuilt in de donderdag. De combinatie van overmoed en vermoeidheid veroorzaakt een groot aantal slachtoffers. Daarnaast speelt mee dat de eigenwijze Nederlanders, in vergelijking met andere nationaliteiten, relatief weinig zin hebben in een helm op hun hoofd.

Niet Transavia of Easyjet verzorgen de veelbesproken gipsvluchten. Dit recht is voorbehouden aan onder meer Tyrol Air Ambulance, de Oostenrijkse vliegtuigmaatschappij die zorgt voor het vervoer van de brekebenen naar huis. De zogeheten Dornier 328 Turboprop kan als enige vliegtuig in Europa volledige intensive-care-vluchten uitvoeren met een maximum van vier patiënten per vlucht. De maatschappij vervoert jaarlijks zo'n 3.000 patiënten en heeft bovendien een rijke historie. Zo speelde de maatschappij al een grote rol bij de Tsjernobylramp in 1986.

Gebroken onderbeen op 1e plaats
Niet onverwacht, vinden letsels met name plaats aan de benen. Breuken in het onderbeen of problemen met de knie staan op de eerste en tweede plaats. De onderarm en pols nemen de derde plaats in en op plaats vier en vijf vinden we respectievelijk de rug en het dijbeen. Door de toegenomen drukte in combinatie met de hogere snelheden die mensen tegenwoordig op de piste kunnen bereiken, neemt het aantal letsels toe.

Helm nog niet verplicht
Hoofdletsel staan niet in de top vijf meest voorkomende blessures. De gevolgen van hoofdletsel zijn echter aanzienlijk. Helaas blijken Nederlanders risicozoekers. Slechts 22% van de Nederlandse skiërs draagt een helm, terwijl dit in veel andere landen een veel meer geaccepteerd verschijnsel is. De kans dat de helm op termijn verplicht wordt, is groot. Voor kinderen geldt deze verplichting al. Wie ooit in de Verenigde Staten heeft geskied, weet dat daar op skiën zonder helm een boete staat.

Niet met de verkeerde ambulance mee
Wie valt op de piste en met ambulance vervoerd moet worden, doet er goed aan direct contact op te nemen met de alarmservice in Nederland. Deze kunnen aangeven voor welke ambulances er een vergoeding geldt. Regelt u dit zelf, dan kan dit betekenen dat uw verzekeraar de kosten niet vergoedt.

25% van de Nederlanders gaat onverzekerd op reis, zo bleek eerder uit onderzoek van onderzoeksbureau Gfk. Terwijl een doorlopende reisverzekering voor een gezin, inclusief wintersportdekking,nog geen € 10,- per maand kost. Ofwel: neem geen risico en sluit een reisverzekering af. Informatie over de voordeligste reisverzekering - met of zonder wintersportdekking - is aan te vragen via onderstaande informatiekaart.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie