Nieuws

Aandelenkoersen meer dan 3,5% omhoog in één week

Lentezon breekt door op beurs

woensdag 14 maart 2012
Aandelenkoersen meer dan 3,5% omhoog in één week

'De seinen staan vooralsnog op groen', berichtte Wegwijs nog geen week geleden over de aandelenbeurzen. De Nederlandse aandelenbeurs (AEX) is sindsdien meer dan 3,5 procent gestegen. Beleggers werden getrakteerd op een forse dosis positief nieuws. De angst voor nieuwe financiële problemen bij banken of overheden is afgenomen en beleggers ruilen relatief veilige investeringen als goud in voor aandelen.

Niet alleen in Nederland is de posititeve stemming op de aandelenbeurs merkbaar. In heel Europa zijn aandelen meer waard geworden en de Amerikaanse beurs staat zelfs op de hoogste stand sinds 2007.

Angst uit de lucht
Het lag voor de hand dat vorige week de hulp aan de Grieken definitief door zou gaan. Toch waren beleggers blij dat die verwachting ook daadwerkelijk uit is gekomen. Op woensdag 14 maart maakten de 17 eurolanden bekend dat er extra steun ter waarde van 130 miljard euro  overgemaakt wordt naar de Griekse overheid.

Naast deze opluchting zorgde meevallende cijfers over onder andere de Duitse en de Amerikaanse economie voor hernieuwd enthousiasme. De Amerikaanse economie, goed voor circa 25 procent van de wereldwijde bedrijvigheid, gaat vooruit. De Amerikaanse centrale bank (FED) bevestigde dit in een toespraak waar beleggers veel belang aan hechten.  

Bedrijfscijfers weer onder de aandacht
Bij een toenemende rust op de aandelenbeurzen vestigen beleggers hun aandacht weer op de prestaties van de bedrijven waar ze in investeren. Amerikaanse banken maken weer meer winst en ook uit de autoindustrie komen positieve signalen. Bijvoorbeeld Volkswagen en Porsche hebben in hun hele historie nog nooit zo veel winst gemaakt als in het afgelopen jaar. Alhoewel het zeer de vraag is of ze dat tempo ook in 2012 kunnen volhouden, geeft het de belegger moed. De verkopen van auto's en andere duurzame producten zijn een indicatie voor hoe de wereldeconomie er daadwerkelijk aan toe is. Consumenten doen minder grote aankopen wanneer ze onzeker zijn over hun eigen financiele situatie. Juist deze aankopen zijn nodig om uit een economische dip te komen.

Goud in de uitverkoop
De opmars van de aandelen gaat ten koste van de prijs van onder andere goud en het rendement op overheidsleningen. Goud heeft de gestage opmars onderbroken en is in de laatste weken met soms procenten per dag in waarde gedaald. Beleggers doen het edelmetaal van de hand om geld vrij te maken voor de koop van onder meer aandelen, die op dit moment meer kans op rendement bieden.

De stijgende koersen zijn het bewijs van rust op de aandelenmarkten en zijn een voorbode van verder herstel. De Nederlandse beurs heeft nog voldoende ruimte naar boven. Wel maakt één zwaluw nog geen zomer. Zoals altijd hebben beleggers de neiging te overdrijven. Na een gestage opmars volgt vaak ook weer een moment waarop de aandelen verkocht worden om de winst te verzilveren. Dat kan een mooi moment zijn om in te stappen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie