Nieuws

Aandelenbeurs verder omhoog?

Weer hangt het af van de Grieken

donderdag 8 maart 2012
Aandelenbeurs verder omhoog?

De aandelenbeurs is in 2012 voortvarend begonnen. Beleggers zetten hun zorgen opzij en kochten weer aandelen. Een lucratieve keus gezien de stijging van meer dan drie procent (AEX) in de eerste twee maanden van het jaar. Ondanks het positivisme houden beleggers Griekenland scherp in de gaten. Daar staan onderwerpen op de agenda die op korte termijn bepalend zijn voor de verdere richting van de aandelenbeurzen.

De Grieken staan op het punt om een noodlening van 130 miljard euro te incasseren. Geld dat komt uit de diepe zakken van de Europese Centrale Bank (ECB), het Internationaal Monetair fonds en de Europese Commissie. Om voor de nieuwe steun in aanmerking te komen, dient de Griekse regering forse bezuinigingen uit te voeren. De Grieken leggen op hun beurt eigen eisen op tafel. Ze gaan akkoord met vergaande maatregelen als een deel van de schuld die het land heeft wordt kwijtgescholden.

Nieuwe deal met de Grieken?
De aandelenbeurs was de afgelopen weken redelijk stabiel. Na een stijging is het steevast nieuws over landen als Griekenland dat weer een dip veroorzaakt. Ook voor de komende weken hangt veel af van de vorderingen in Athene. De eerste grote horde die genomen moet worden, is de schuldenlast. Onder andere banken en pensioenfondsen hebben leningen verstrekt aan de Griekse overheid, in ruil hiervoor ontvangen ze rente. Deze partijen worden door de Griekse regering en de overige EU-landen aangespoord een groot deel van de schulden kwijt te schelden. Doen ze dit niet, dan gaat de noodlening niet door. Voor vrijdag 9 maart dient minimaal 90 procent van de betrokken partijen in te stemmen met de kwijtschelding. Al ligt dit percentage in de praktijk iets lager, bij 75 procent kan de Griekse regering de tegenstribbelende partijen dwingen mee te doen.

Wurggreep
Beleggers twijfelden lang over het slagen van de deal. De kans dat het niet door gaat lijkt echter gering. Alhoewel het kwijtschelden van de schulden een weinig aantrekkelijke optie is, hebben banken en andere schuldeisers eigenlijk geen alternatief. Zonder een akkoord komt een faillisement van Griekenland snel dichtbij. In dat geval is nagenoeg zeker dat de regering haar verplichtingen, waaronder het terugbetalen van leningen, niet na zal komen. Een ander nadeel is dat banken meer schade oplopen bij het niet slagen van de deal. De aandelenkoers van de banken zelf, maar ook beleggingen die de banken hebben in landen als Portugal en Spanje, lopen averij op wanneer het fout gaat in Griekenland.

Adempauze voor beleggers
De wat nerveuze aandelenbeurs kan verder herstellen wanneer duidelijk wordt dat de noodlening daadwerkelijk verstrekt wordt. Dit is echter nog niet eindstation. De Grieken moeten in de komende tijd bewijzen dat de aangekondigde bezuinigingen het gewenste resultaat opleveren. Ook zijn landen als Portugal, Spanje en Italie ook nog niet definitief uit de gevarenzone. Onder andere Duitsland gaat schoorvoetend akkoord met nieuwe hulp aan de Grieken. Wanneer gemaakte afspraken niet worden nagekomen, zal het animo om opnieuw een helpende hand te reiken nog verder dalen.

U gelooft er niet in
Lezers van Wegwijs konden in de afgelopen periode aangeven wel of niet te verwachten dat de Grieken failliet gaan. Van de 1764 stemmers verwacht 78 procent alsnog een faillissement. Met 16 procent ziet een kleinere groep het zonniger in, zij zien de Grieken niet failliet gaan. Zes procent heeft  'geen idee'.

Beleggers weten het positivisme vast te houden. Snel wordt duidelijk of het vertrouwen in een Grieks akkoord reëel is. Daarnaast zijn cijfers over de werkgelegenheid in de Verenigde Staten en Europa in de komende week beslissend voor de richting van de aandelenkoersen. De seinen staan vooralsnog op groen.

 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie