Nieuws

Aandelen stijgen toch weer

Beleggers krijgen meer lef, maar wantrouwen nog niet weg

maandag 26 maart 2012
Aandelen stijgen toch weer

De Nederlandse beurs schommelt op dit moment rond de 330 punten. Na een sterke stijging in de afgelopen tijd, deden beleggers even een stapje terug. Voor de korte termijn is het afwachten of de stijgende lijn wordt doorgezet. De hoop dat Europese landen niet opnieuw in de problemen komen, is gestegen. Toch blijven landen als Griekenland maar ook Portugal en Spanje in het vizier. Daarnaast is ook de situatie in de Verenigde Staten belangrijk voor Nederlandse beleggers.

Sinds februari,  de maand waarin de deal met de Grieken tot stand kwam, steeg de Nederlandse beurs (AEX) meer dan drie procent. De opluchting onder beleggers was groot. Zoals altijd komt daarna een moment van bezinning en vraagt men zich af of het enthousiasme niet wat wordt overdreven.

Nieuw geld?
De Amerikaanse werkloosheid staat op het laagste punt in drie jaar. Goed nieuws. Wanneer Amerikaanse bedrijven op volle toeren draaien, heeft dat ook hier een positief effect. Immers, een groot deel van de Amerikaanse bedrijven doet wereldwijd zaken. Ondanks de relatief lage  werkloosheid is de Amerikaanse Centrale bank (FED ) er niet gerust op. Om te voorkomen dat de opleving slechts van tijdelijke aard is, kan de FED besluiten de economie een duwtje in de rug te geven. Dit door tegen een lage rente geld aan bedrijven beschikbaar te stellen. Deze bedrijven profiteren daarvan omdat ze tegen lagere kosten meer kunnen investeren, om uiteindelijk hun winst te vergroten. Of dit daadwerkelijk gaat gebeuren is nog maar de vraag. Beleggers namen alvast een voorschot en kochten aandelen.

Verder zijn de cijfers met betrekking tot het vertrouwen van Amerikaanse consumenten van belang, die komen deze week uit. Meer vertrouwen heeft ook meer aankopen tot gevolg. Dat is weer goed voor bedrijven en beleggers.

Spanje onder de loep
Waar de werkgelegenheid in de VS nog redelijk onder controle is, in Spanje is het een zorgwekkend punt.  Daar komt bij dat de Spaanse overheid fors moet bezuinigen. Deze bezuinigingen gaan ten koste van besteedbare inkomen van de 'gewone Spanjaard'. Deze geeft hierdoor minder uit, wat dan weer slecht is voor de economie die juist aan verbetering toe is. Beleggers houden dit goed in de gaten. Aan de rente (circa 5%) die de Spaanse overheid betaalt voor leningen is te zien dat in de laatste weken de zorgen wat zijn toegenomen. Ook Portugal en andere zuidelijke landen worden nog niet als financieel door en door betrouwbaar gezien door beleggers.

Gelet op de historische ontwikkelingen zijn aandelen nog steeds relatief 'voordelig'. Wanneer een aandeel in waarde daalt, koop je als het ware voor minder geld hetzelfde stukje van het bedrijf. In hoeverre de lagere waardering reeël is, hangt af van de vraag of en in hoeverre ook de winst van het bedrijf afneemt. Als we daarnaar kijken, is het kopen van aandelen nog steeds interessant. Wel kan een zuidelijk probleemland de feestvreugde bederven. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie