Nieuws

Recessie officieel terug van weggeweest

Nog voldoende lichtpuntjes

woensdag 15 februari 2012
Recessie officieel terug van weggeweest

Volgens voorlopige berekeningen van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) is de Nederlandse economie twee opeenvolgende  kwartalen achtereen gekrompen. Kortom, de  recessie heeft opnieuw zijn intrede gedaan in ons polderland. Het vierde kwartaal van 2011 kromp onze economie met 0,7 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor. Vooral de zuinige overheid en de consument die zijn hand op de knip houdt, zijn veroorzakers van de krimp.

U besteedde in de laatste drie maanden van 2011 gemiddeld 1,8 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Uw riante uitgaven tijdens Sinterklaas en Kerst hebben per saldo dus te weinig bijgedragen de progressie in ons land. Een deel van de lagere uitgaven is overigens te wijten aan het milde winterweer in december. De energiekosten daalden hierdoor. Wat dat betreft zullen de consumentenuitgaven in januari en februari aanzienlijk zijn gestegen. Ook gingen minder meubelen en auto's 'over de toonbank' dan een kwartaal eerder.

Teruggang in heel Europa
Niet alleen in Nederland gaat het minder. De economieën van de landen in de EU krompen gemiddeld met 0,3 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Van de grote spelers was de achteruitgang in Italië en Nederland met 0,7 procent echter het sterkst. Opvallend is dat de Spanjaarden ons voorbleven, terwijl de huizenmarkt en de bankensector in Spanje toch écht dramatisch genoemd mag worden.
 
Weinig handel met de Grieken
De spagaat waar Europese overheden zich in bevinden, is dat ze de economie willen stimuleren terwijl ze de overheidsuitgaven drastisch terug moeten brengen. Een bijna onmogelijke combinatie. In landen als Griekenland bestaat het gevaar dat de economie door alle onrust nog verder achteruit holt dan verwacht. Zo is de Griekse export een probleem. Stel je koopt producten bij een Grieks bedrijf, het land gaat failliet en gaat de Grieken voeren weer een eigen munt in? Een scenario dat nog steeds reëel is en dat afschrikwekkend werkt voor ondernemingen die in Griekenland zaken willen doen.

Lichtpuntjes
Ondanks de teruggang zijn er ook positieve signalen. Duitsland, het beste jongetje in de Europese klas, doet het met een economische krimp 0,2 procent beter dan werd aangenomen. De Fransen verrasten vriend en vijand, de Franse economie groeide zelfs en wel met 0,2.

Dat we spreken over een recessie, is op zich weinig schokkend. De achteruitgang is immers al gedeeltelijk achter de rug op het moment van constateren. De vraag is eerder hoe de economie zich in de toekomst zal ontwikkelen. Hiervoor blijven de ogen vooralsnog gericht op Griekenland en zijdelings op Portugal, Spanje en Italië. In Nederland en omringende landen is de schade vooralsnog te overzien.

 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie