Nieuws

Positivisme op de woningmarkt

“Bij verkoop huis maakt nog steeds 80 procent winst”

woensdag 1 februari 2012
Positivisme op de  woningmarkt

Tussen Karin en Patricia ging het niet goed. Karin vertrekt daarom en zoekt voor haarzelf een huisje in de wijk Lombok in de stad Utrecht. Huizen in Nederland staan soms jaren te koop, dus van haast hoeft geen sprake te zijn. Karin bekijkt twee huisjes van net onder de drie ton in Lombok die pas vorige week te koop zijn aangeboden. "Leuke huisjes, maar laat eerst de prijs maar eens zakken", zo is de eerste gedachte. Karin kijkt ook in de Utrechtse dichtersbuurt, maar aan één van de huizen die ze daar op het oog heeft, moet wel heel erg veel gebeuren. Met zeventigduizend aan verbouwkosten komt Karin nog bijna aan die drie ton koopsom. Na een week komt Karin dan maar terug bij die twee leuke huisjes in Lombok. Tot haar verbijstering blijken beide echter al dagen geleden verkocht … voor maar net onder de vraagprijs! Hoezo, depressie op de woningmarkt?

Situaties, zoals bij Karin blijken veel vaker voor te komen. Zo blijkt uit een zeer recent overzicht van de nieuwe website vastgoedactueel.nl dat je in zeker 43 gemeenten in Nederland bepaald niet op je achterste kunt blijven zitten als er een woning te koop komt. Snelheid is dan geboden.

Terschelling het best
Zo blijken veel woningen in Terschelling al bijna verkocht voordat ze officieel te koop zijn aangeboden. In het overzicht van "de tien best presterende gemeenten" dat in samenwerking met woningmarktcijfers.nl werd gepubliceerd, krijgt Terschelling dan ook voor haar woningmarkt een 9,6 als rapportcijfer. Een gemiddelde woning gaat daar voor € 330.000,- van de hand, bijna een ton meer dan het landelijk gemiddelde. Het woningaanbod op Terschelling nam in een jaar met maar liefst 36,8 procent af, terwijl de gemiddelde koopsom over dezelfde periode met eenzelfde percentage steeg. 

Maar ook in een dorp als Zoeterwoude, vlak langs de A4 tussen Den Haag en Amsterdam, kan je niet even "op je gemakkie" een woning zoeken. Het aantal verkooptransacties steeg in 2011 met maar liefst 28 procent t.o.v. 2010. Met een rapportcijfer van 8,7 staat deze gemeente op de tweede plaats.

Positief in veel gemeenten
Dat de regio's waarin het erg goed gaat met de verkoop niet bepaald geclusterd liggen, blijkt uit het feit dat de gemeente Sluis van de rond 450 Nederlandse gemeentes de derde plaats bezet waar het om de woningmarkt gaat. Dit terwijl de gemiddelde koopsom slechts op € 185.126 ligt. De gemiddelde theoretische verkooptijd ligt in Sluis op 10,9 maanden (het laagst van alle gemeenten) terwijl die over het gehele land op gemiddeld 25 maanden ligt.

In de top tien komen voorts Oldenzaal, Bussum, Nieuwkoop, Midden Delfland, Amstelveen, Texel en Schagen voor. In alle gemeenten van de top tien is de koopprijs gestegen, behalve in Schagen waar, op een gemiddelde van € 217.096, de prijs 2,78 procent lager lag dan in 2010. Wel is in Schagen het aantal kooptransacties met bijna 25 procent gestegen.Veel makelaars putten hoop uit het feit dat toch nog 43 gemeenten een dikke voldoende halen voor de lokale woningmarkt. In het Vastgoed Magazine dat deze week verschijnt staan de rapportcijfers van alle Nederlandse gemeenten.

Nog steeds forse winst op huizen
Ook uit andere bronnen blijkt dat het bepaald niet alleen kommer en kwel is op de markt van koophuizen. Uit een onderzoek van Paul de Vries van de TU Delft blijkt bijvoorbeeld dat tachtig procent van de huizen in Nederland met een forse winst worden verkocht. Gemiddeld was die winst zelfs € 51.000,-, zoals uit de cijfers van het Kadaster blijkt.  Het grootste rendement is gemaakt op huizen die in de jaren negentig werden gekocht. Op die huizen bedroeg de winst vorig jaar gemiddeld € 144.000,-. Opvallend is bovendien dat er ook huizenbezitters zijn die in 2011  winst hebben gemaakt ondanks het feit dat zij hun huis op de top van de markt in 2008 hebben gekocht.

Zon boven de horizon
Veel makelaars zien ook andere voor de woningmarkt positieve verschijnselen. Zo wordt hoop gevonden in de uitspraak van topeconoom Wim Boonstra van de Rabobank. Volgens Boonstra overwint Europa in 2012 te schuldencrisis, hetgeen van essentieel belang is voor het herstel van vertrouwen van de consument. Bovendien wijst hij op het feit dat de economie in de Europese Unie lang nog ziet zo slecht is als die in de Verenigde Staten en in Japan. 

Het feit dat volgens recente cijfers van het vooraanstaande onderzoeksinstituut DIW ook de Duitse werkgelegenheid weer gaat groeien, voor dit jaar 0,6 procent en volgend jaar zelfs 2,2 procent, en dat Nederland standaard op de Duitse resultaten meelift, geeft een goed gevoel bij vele economen. Het positivisme inzake de economie zal ongetwijfeld haar weerslag krijgen op de woningmarkt.

Langzame beperking aftrek
Om het Nederlandse woningmarktprobleem een extra zetje in de positieve richting te geven zou volgens Leo van der Pas, directeur van woningmarktcijfers.nl, de Nederlandse overheid haast moeten maken met het definitief afschaffen van de overdrachtsbelasting. Daarnaast zou de aftrekbaarheid van de hypotheekrente vanaf het jaar 2013 met 1% per jaar moeten afnemen en zouden afsluitkosten voor een hypotheek niet meer aftrekbaar moeten zijn, aldus Van der Pas.

Het voorstel van Van der Pas sluit bijna naadloos aan bij het in mei 2010 door het Kenniscentrum van Wegwijs gepubliceerde voorstel, waarbij de kern was dat de renteaftrek over een periode van dertig jaar zou worden afgebouwd. Bij het totaal afschaffen van overdrachtsbelasting zou volgens Wegwijs voorrang zou moeten worden gegeven aan starters op de woningmarkt. Want immers, wanneer een starter zijn of haar eerste woning koopt in de onderlaag van de woningmarkt zorgt dat voor een totaal aan opeenvolgende woningtransacties van gemiddeld 4,3 woningen. Daarmee kan in één keer het woningmarktprobleem zijn opgelost.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie