Nieuws

‘Politie laat dagelijks tientallen autodieven lopen’

Groot verschil nieuwwaarderegeling verzekeraars

vrijdag 3 februari 2012
‘Politie laat dagelijks tientallen autodieven lopen’

In 2011 werden in Nederland 11.658 auto's gestolen. Dat is een heel klein beetje minder dan de 11.733 vermiste auto's uit 2010, maar de afname is nog geen reden voor een feestje. Een steeds kleiner deel van de gestolen auto's wordt door de politie teruggevonden. Nog slechts de helft van het totaal. Ter vergelijking: in 2000 kon ruim 65 procent van de gestolen auto's weer worden opgespoord. De stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) wil dat de politie meer mankracht vrijmaakt voor gestolen auto's.

Het is belangrijk om direct aangifte te doen van de diefstal. Hoe sneller aangifte gedaan wordt, hoe groter de kans is dat de auto wordt teruggevonden. Gestolen auto's komen zelden terug op de Nederlandse weg. De meeste auto's verdwijnen vaak nog op de dag van de diefstal naar Oost-Europa, voornamelijk Polen, Wit-Rusland en Bulgarije. Zodra de aangifte gedaan is, wordt de auto geregistreerd als gestolen. Politieauto's uitgerust met mobiele ANPR-apparatuur (automatic number plate recognition) kunnen de auto's dan op hun weg naar het buitenland nog onderscheppen.

'Tientallen keren per dag ontsnapt een autokraker'
AVc beweert echter dat dagelijks tientallen gestolen auto's aan de camera van een ANPR-auto voorbijrijden, maar dat het de politie aan mankracht ontbreekt om ze daadwerkelijk aan te houden. Duur voor de verzekeraars en uitermate zuur voor automobilisten die een auto zonder diefstalverzekering rijden. Opmerkelijk is ook dat de professionele autodieven amper moeite hebben met moderne beveiligingssystemen. Bijna 12 procent van alle gestolen auto's is minder dan twee jaar oud.

Nieuwwaarderegeling belangrijk voor nieuwe auto's
Voor mensen die een nieuwe auto kopen is het uitermate belangrijk om op te zoeken hoe lang hun verzekeraar de nieuwwaarde van een auto vergoedt. Er blijkt namelijk een behoorlijk verschil te zitten in de nieuwwaarderegelingen van verzekeraars. Ongeveer de helft van de aanbieders heeft een regeling van slechts één jaar. Dat betekent dat na dat jaar de verzekeraar bij diefstal van de auto of bij total loss slechts de dagwaarde uitkeert in plaats van de aanschafwaarde of de huidige nieuwwaarde.

Verzekeraar Nieuwwaarderegeling
Allianz 3 jaar
FBTO  3 jaar
National Academic 3 jaar
Reaal 3 jaar
ING 2 jaar
Inshared 2 jaar
ABN Amro 1 jaar
ANWB 1 jaar
ASR 1 jaar
Ditzo 1 jaar
Interpolis 1 jaar
Nationale Nederlanden 1 jaar
Ohra 1 jaar
Unive 1 jaar


Honda-rijders opgepast
De meeste auto's die jong gestolen worden zijn van de Duitse makelij. Audi, BMW, Mercedes en Volkswagen. Een ander opmerkelijk feit uit de statistieken is de dubieuze eer die de Honda CR-V ten deel valt. Vorig jaar is één op de honderd CR-V's in Nederland gestolen. Honderd stuks uit het totaal van de ongeveer tienduizend auto's van dit model op de Nederlandse weg. Dat maakt de SUV van Honda relatief de meest diefstalgevoelige auto van Nederland. De Seat Leon en Volkswagen Touran hebben de laagste kans om te worden teruggevonden: ongeveer 24 procent. Van een Ford Fiësta komt 80 procent terug bij de oude eigenaar.

Als een gestolen auto binnen 30 dagen na de diefstal teruggevonden wordt , dan is de eigenaar verplicht de auto terug te nemen. De verzekeraar vergoedt dan de schade die door de dieven is aangebracht. Als een auto pas na 30 dagen wordt teruggevonden, mag de oude eigenaar kiezen of hij de schadevergoeding houdt of dat hij de oude auto terugneemt. Naast de all-risk verzekering is diefstal- of inbraakschade ook al verzekerd met een beperkt cascoverzekering (WA+).

 

 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie