Nieuws

Particuliere belegger blijkt geen kuddedier

Shell veruit populairste Nederlandse aandeel

donderdag 16 februari 2012
Particuliere belegger blijkt geen kuddedier

Particuliere beleggers staan bekend als kuddedieren. Is de algemene tendens negatief, dan volgen zij lijdzaam de trend en verkopen hun aandelen. Te laat en doorgaans met verlies. Aan dit clichébeeld maakt een onderzoek van de Vereniging Effectenbezitters (VEB) voorlopig een eind. De meeste particuliere beleggers blijken het hoofd juist koel te houden in onzekere tijden. Daarnaast kopen ze bij voorkeur aandelen van Nederlandse bedrijven en, zo blijkt, zelfs van bedrijven die dicht bij de eigen woning gevestigd zijn.

De VEB onderzocht hoe particuliere beleggers te werk gingen in crisistijden. In de eerste week van augustus 2011 dook de AEX voor het eerst onder de 300 punten. Bij BinckBank, waar een groot deel van beleggend Nederland handelt, werden op dat moment meer aandelen gekocht dan verkocht. Méér dan in de periode vóór augustus besloten ook particuliere beleggers aandelen te kopen, aangetrokken door de lagere koersen. Een logische gedachte, welke haaks staat op de aanname dat deze beleggers in blinde paniek al hun beleggingsgeld naar hun spaarrekening zouden overmaken.

Veilig dichtbij?
Een ander opvallend onderzoeksresultaat is de voorliefde voor aandelen van Nederlandse bedrijven. Beleggers bij BinckBank steken hun geld voor meer dan drie kwart in aandelen van ondernemingen met een Nederlandse beursnotering. De gigantische Amerikaanse markt is met zes procent slechts marginaal aanwezig in de beleggingsportefeuilles van Nederlanders. Het investeren in bedrijven uit diverse landen en werelddelen is in principe veiliger dan alle pijlen slechts op één land of zelfs werelddeel te richten. De huidige crisis in Europa onderstreept dit.

Beter geïnformeerd
Dat beleggers kiezen voor aandelen uit eigen land komt niet alleen voort uit chauvinisme. Doorgaans is men beter geïnformeerd over de bedrijven waarin wordt belegd, omdat nieuws over deze bedrijven sneller doorkomt dan nieuws over bedrijven uit verre oorden. Daarnaast liggen de kosten die de bank rekent voor de aanschaf van buitenlandse aandelen vaak hoger, wat het enthousiasme van de zûnige beleggers tempert. Het is zelfs zo dat beleggers de voorkeur geven aan aandelen uit de eigen streek. Inwoners van Eindhoven kunnen in dat geval bijvoorbeeld niet om aandelen Philips heen. Hieraan lijkt bijna geen strategische beslissingen meer ten grondslag te liggen.

Shell populairste aandeel
Onderstaand een overzicht van de populairste Nederlandse bedrijven om in te beleggen, volgens onderzoek van de VEB. Koploper Shell is al jaren een populair aandeel met een relatief stabiele koers en gemiddelde hoge extra inkomsten in de vorm van dividend. Tegelijkertijd geven beleggers met ING en Aegon blijk van enig lef, de bankensector is sinds de crisis immers niet de meest koersvaste belegging.

Overzicht populairste bedrijven om in te beleggen
1. Shell
2. ING
3. Aegon
4. Philips
5. KPN

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie