Nieuws

Griekenland exit?

Zelfs Neelie Kroes en Mark Rutte geven signalen af

dinsdag 7 februari 2012
Griekenland exit?

Griekenland wankelt. Het Zuid-Europese land van 'big spenders', een niet te stoppen corruptie, een veel te groot en bijzonder lui overheidsapparaat en een bevolking dat de laatste jaren tot op de draad verwend is geraakt, staat op de rand van de afgrond. Met een regering die het woord 'bezuiniging' slechts in de mond neemt om de vele Europese geldverstrekkers te paaien, maar niet weet hoe deze in te voeren, gaat het de verkeerde kant op. Met een volk dat anarchistisch reageert en dat al bij het ter sprake brengen van mogelijke bezuinigingen voor de zoveelste keer het werk neerlegt, is het slecht overeenkomsten sluiten. Griekenland lijkt exit.

De Franse president Sarkozy reageerde de afgelopen week geïrriteerd op het feit dat Griekenland bezuinigingen maar steeds uitstelt. Europa wil Griekenland er graag bij houden, maar is niet van plan om jaarlijks miljarden euro's te gieten in een onverzadigbaar Zuid-Europees gat. De toon wordt scherper. Ook Angela Merkel wordt steeds chagrijniger. Het Duitse volk heeft terecht schoon genoeg van de bijna ongelimiteerde schenkingen die het maar moet blijven doen aan een land waarvan de "dankbare' bevolking hen desondanks blijvend uitmaakt voor nazi's.  

Europese burgers betalen Griekse corruptie
De afgelopen weken moesten de banken door de mangel. Onder zware druk van de politiek beloofden de meeste Europese banken vorige week dat zij bereid waren om maar liefst zeventig procent van de leningen die zij aan Griekenland hebben geleverd, af te boeken als oninbaar. Dat betekent dat er veel spaargeld dat particulieren in goed vertrouwen bij deze banken hebben ondergebracht, zomaar verloren gaat.

Diezelfde particulieren zullen nu dubbel op de blaren moeten zitten, omdat banken het aan Griekenland verloren geld weer zullen moeten terugverdienen. Burgers merken dat aan de rente en kosten die banken in rekening zullen gaan brengen. De rente op spaargeld blijft achter. De winstmarges op hypotheekrente liggen viermaal zo hoog als in 2005. Kortom, de Europese burger betaalt de Griekse rekening. Dubbel zelfs, want ook via hogere belastingen, minder subsidies en bezuinigingen in de zorg en op cultuur wordt geld bij de burger weggesluisd.

Wal keert het schip
Een muitend schip kan nog zo hard op de wal beuken, uiteindelijk zal zelfs een gebutste wal het schip keren. Het geduld van Europese politici lijkt opgebruikt. Zelfs fervente voorstanders als minister De Jager en Mark Rutte nemen gas terug. Het lijkt er zelfs op dat Europa, terwijl het de laatste pijlen op Griekenland afschiet, voorzichtig aan een terugtrekkende beweging bezig is.

De opmerking van Eurocommissaris Neelie Kroes waarin zij hardop suggereert dat "een vertrek uit de Europese Unie door Griekenland" Europa amper schade op zal leveren, wordt als één van de eerste schoten voor de boeg van het Griekse schip beschouwd. Het feit dat premier Rutte, partijgenoot van Kroes, direct de lading die de opmerking van Kroes heeft, dekt, kan worden gezien als een teken aan de 'wand van ommekeer'.

"Griekenland gaat failliet"
Niet alleen de PVV's van Europa maar ook de gewone burger is het beu. Het vooruitzicht om een onoverzichtelijk aantal jaren een deel van de particuliere portemonnee aan zuidelijke financiële uitspattingen bloot te moeten stellen en daarvoor als dank de hoon van de betreffende bevolking over je heen te krijgen, is veel burgers in het verkeerde keelgat geschoten. Een bliksemenquête onder bijna 500 lezers van Wegwijs, die voor het grootste deel uit hbo'ers en academici bestaan, leert dat bijna zeventig procent van deze groep er vanuit gaat dat Griekenland definitief failliet gaat. Slechts iets minder dan een kwart denkt dat er toch nog een acceptabele oplossing komt.

De Europese bevolking heeft er duidelijk genoeg van. Verlies van tientallen miljarden via particuliere banken en honderden miljarden, zo niet meer, via onze regeringen en dus onze belastingen, zonder enig uitzicht op een tevreden Griekse bevolking, is teveel van het 'kwade'. Inmiddels wordt druk becijferd wat in de praktijk erger zal zijn, het afschrijven van 70% van de leningen met het risico om later nog eens te moeten bijpassen, of het afschrijven van 100% van de leningen en het uitsnijden van een rotte plek in de Europese appel. 

Natuurlijk is Griekenland niet alleen een land van dieven en oplichters. Het Griekse volk is in merendeel een plezierig warm volk waarvan de meerderheid van de mensen een berg sympathie uitstralen. Hoe aardig ook, het kan niet zo zijn dat alleen de rest van Europa deze Griekse welvaart financiert. De signalen van Kroes en Rutte, Merkel en Sarkozy, zijn voor een deel ook signalen aan Portugal dat het niet dezelfde richting op zal moeten gaan. Griekenland zal terug moeten naar haar eigen 'roots'.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie