Nieuws

Gemiddelde autopremie 11 procent hoger

Waarom stijgt de premie?

vrijdag 24 februari 2012
Gemiddelde autopremie 11 procent hoger

Verschillende nieuwssites kopten recent met teksten als 'premie autoverzekering schiet omhoog'. Uit vergelijkend onderzoek bleek namelijk dat de gemiddelde autopremie in het afgelopen jaar met 11% steeg. Daarnaast wordt de suggestie gedaan dat het voordeliger is om zelfstandig een verzekering af te sluiten, en tussenpersonen of financieel adviseurs te mijden. Maar klopt dat wel? Hoe kiest u nu echt voor de voordeligste autoverzekering die aansluit bij uw situatie?

Vergelijker Verzekeringssite.nl heeft van 4500 aangevraagde offertes uit januari 2011 berekend hoe de premie er voor 2012 uit zou zien. Als resultaat noemen zij voor de WA-verzekering een gemiddelde premiestijging van 16% (op jaarbasis zo'n vijftig euro), waarbij aangegeven wordt dat met name risicogroepen meer gaan betalen. Bovendien wordt de illusie gewekt dat je als verzekerde met een tussenpersoon onnodig duur uit bent.

Waarom stijgt de premie?
Het ligt voor de hand dat stijging van de premie veroorzaakt wordt door toename van het aantal schadeclaims, of de totale omvang hiervan. Toch is dat niet geheel het geval. Stijging van de premie heeft hier met name te maken met de financiële reserves van de verzekeringsmaatschappijen. In 2011 gaf De Nederlandsche Bank (DNB) aan zich zorgen te maken over de te goedkope autoverzekeringen, omdat bijna 50% van de 28 Nederlandse autoverzekeraars zonder premiestijging in financiële problemen zou komen.

Verzekeraars hebben jarenlang gestunt met autoverzekeringen. Deze werden veelal onder de kostprijs aangeboden, wat gefinancierd werd met inkomsten uit andere verzekeringsproducten. Op aanraden van DNB is hier verandering in gebracht, om de financiële positie van verzekeraars te kunnen garanderen. Daarnaast werd in 2011 de assurantiebelasting verhoogd, van 7,5 naar 9,7 procent. Al met al is een gemiddelde stijging van 11% dus heel goed te verklaren en geen reden tot paniek. Verdere forse stijging van de premie ligt dan ook niet in de lijn der verwachtingen.

Tussenpersoon versus internetpolissen
Opvallender is de bewering dat je met een verzekering via een tussenpersoon automatisch duurder uit zou zijn. Verzekeringssite meldt dat deze premies met gemiddeld 12% gestegen zijn, terwijl de zogenaamde direct writers die veelal alleen via internet werken met 'slechts' 9% stegen. In het rijtje sterkst gestegen verzekeringen wordt de top drie echter ingenomen door internetpolissen, die je als consument zelfstandig afsluit. Los daarvan worden er geen prijzen genoemd, en enkel stijgingspercentages geven natuurlijk niet aan wat je uiteindelijk voor je verzekering kwijt bent. Ter illustratie: een verzekeringspremie à € 100 die met 12% stijgt, is nog steeds goedkoper dan een premie van € 105 die met 9% stijgt. Kortom, neem dit soort beweringen met een korreltje zout.

Hoe kies je voor de voordeligste autoverzekering?
Het selecteren van een voordelige verzekering is een persoonlijk verhaal, iedere automobilist is anders. Steeds meer verzekeraars passen de premie en dekking van de verzekering aan op de persoonlijke situatie van de aanvrager. Eerder werd de premie bijvoorbeeld beïnvloed door de woonplaats of regio van de verzekerde, ondertussen werken sommige aanbieders al op straatniveau. Daarnaast heeft iedere automobilist te maken met een persoonlijke combinatie van type auto, rijgedrag, claimgedrag en gewenste dekking.

Het kan absoluut de moeite waard zijn de huidige autoverzekering eens onder de loep te leggen, zo liepen  de premiestijgingen van afgelopen jaar in sommige gevallen op tot wel 148%. Wellicht ben je nu onnodig duur uit. Ga bij het maken van een goede vergelijking niet automatisch uit van de informatie op vergelijkingssites, eerder werd al aangetoond dat de deze niet altijd even objectief zijn. Voor onafhankelijke hulp bij het achterhalen van de voordeligste verzekering, evenals een check van de voorwaarden, kan gebruik gemaakt worden van onderstaand formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie