Nieuws

Geld verdienen met aandelen Facebook

Na internetbubbel nu een social media bubbel

donderdag 2 februari 2012
Geld verdienen met aandelen Facebook

Facebook gaat naar de beurs, zo maakte het bedrijf recent officieel bekend. De wereldwijd bekende social media website geeft voor $5 miljard aan aandelen uit. Hiermee is het de grootste beursgang van een internetbedrijf ooit. Ook als particulier kun je een graantje meepikken van het grote succes. Of dit succes je ook rijk zal maken, valt te bezien. Je betaalt in verhouding een hoge prijs voor het aandeel. En laten we het jaar 2000 niet vergeten. In dat jaar knapte de zogeheten internetbubbel. Oppassen dus voor een vergelijkbare social media bubbel.

Wereldwijd loggen 483 miljoen mensen dagelijks in op Facebook. In totaal bestaat het ledenbestand uit 845 miljoen gebruikers, zo geeft het bedrijf zelf aan. Er bestaat geen twijfel over de alleenheerschappij die Facebook op dit moment heeft op social media gebied. Waarom dan toch de twijfel? Onderstaande feiten stemmen tot nadenken.

Relatief dure aandelen
De $5 miljard aandelen zijn goed voor een klein deel van de onderneming. Het grootste deel blijft in bezit van oprichter Mark Zuckerberg 28,4% en enkele investeringsmaatschappijen. Wanneer de uitgifte van de aandelen wordt doorgerekend, kan de totale waarde van Facebook uitkomen op $100 miljard. In 2011 maakte Facebook een omzet van $3,7 miljard, waarvan 1 miljard overbleef als winst. Met deze cijfers betaalt een aandeelhouder bijna 27 keer de omzet van 2011 (3,7 x 27). In verhouding tot de winst betaalt de aandeelhouder zelfs 100 keer de jaarwinst. Een buitensporig hoge prijs aangezien in de Verenigde Staten het betalen van circa 16 keer de jaarwinst het gemiddelde is. Dit geeft aan dat de aandelen relatief duur zijn ten opzichte van de omzet en de winst. Zelfs wanneer we het vergelijken met Google, een ander succesverhaal op internetgebied. Aandeelhouders in Google betalen op dit moment circa vijf keer de jaaromzet.

Verdienmodel toekomstbestendig?
Websites als Facebook verdienen het meest aan het tonen van advertenties. Samenwerkingen met bijvoorbeeld ontwikkelaars van spellen die tegen betaling via Facebook gespeeld kunnen worden zijn een andere bron van inkomsten. De onderneming staat voor de uitdaging om ervoor te zorgen dat ook in de toekomst er per gebruiker (meer) winst wordt gemaakt. En hier liggen enkele gevaren op de loer. Zo kunnen overheden het lastig maken met strengere privacyregels. Ook worden partijen als Google steeds sterker als concurrent van Facebook. Op korte termijn  lijkt deze concurrentie beperkt maar de ervaring leert dat internetters weinig loyaal zijn en snel overschakelen naar iets nieuws en beters. Zo was het enkele jaren geleden niet denkbaar dat Hyves het opeens moeilijk zou gaan krijgen.

Eerdere beursgangen geen succes
Diverse internetondernemingen gingen Facebook voor met een gang naar de aandelenbeurs. Met wisselend succes. Aandelen van Renren, een soort Chinese variant van Facebook, stegen de eerste dag op de beurs met 29 procent, om vervolgens in de periode erna met 69 procent onderuit te gaan. Kopers van aandelen LinkedIn, de op de zakelijke markt gerichte netwerksite, zagen de waarde van hun aandelen verdubbelen in één dag. Toen sloeg de twijfel toe en inmiddels staan de aandelen 23,45 procent lager dan in het begin.

Wie aandelen Facebook wil kopen, kan bij zijn bank informeren naar de mogelijkheden. Ook bij Facebook is het niet ondenkbaar dat de koers bij aanvang fors oploopt. Kopen voor de lange termijn vereist meer moed. Want als de hype het hoogtepunt voorbij is, komt de vraag of het bedrijf wel echt $100 miljard waard is.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie