Nieuws

Dip spaarrente door daling marktrente

Spaarrente van meer dan drie procent nu nog mogelijk

donderdag 9 februari 2012
Dip spaarrente door daling marktrente

Spaarders zijn in de afgelopen tijd verwend met talloze verhogingen van de spaarrente. Het is beter om daar niet aan gewend te raken. Inmiddels zijn de eerste renteverlagingen een feit en is de verwachting dat er op korte termijn meer volgen. De dalende trend is onder andere het gevolg van het beleid dat toezichthouder de Europese Centrale Bank (ECB) voert. De ECB maakt het voor banken makkelijk om geld te lenen tegen een relatief lage rente. Banken zijn hierdoor minder afhankelijk van het geld van spaarders en schroeven hun rentes omlaag.

Delta Lloyd verlaagt de spaarrente op een vrij opneembare rekening met 0,2, waardoor de spaarder in het vervolg 2,7 procent ontvangt. Ook bij dochteronderneming Ohra wordt de rente verlaagd naar hetzelfde niveau. De woordvoerder van Delta Lloyd geeft aan dat 'de renteverlagingen het gevolg zijn van ontwikkelingen in de financiële markten'.

Geld lenen van de ECB
Begin december gaf de ECB banken de mogelijkheid om geld te lenen. Europese banken konden intekenen voor een lening met een looptijd van drie jaar. Banken gaven hier massaal gehoor aan en leenden in totaal voor € 489 miljard. Op 29 februari voert de ECB een soortgelijke 'truc' uit en kunnen banken opnieuw tegen een aantrekkelijke rente geld lenen bij de toezichthouder. De ECB wil met de acties voorkomen dat banken krap bij kas komen te zitten. Banken verstrekken elkaar ook leningen maar zijn daar terughoudend in. Nog steeds bestaat de angst dat een bank omvalt en het uitgeleende geld niet meer terugkomt.

Dalende marktrente neemt spaarrente mee
De maatregelen van de ECB en de afgenomen onrust op de financiële markten zorgen voor een daling van de marktrente. Met name de Euribor is van belang voor de hoogte van de spaarrente. De Euribor is de rente waartegen Europese banken elkaar leningen verstrekken. Dit tarief wordt lager naarmate er voor banken meer mogelijkheden zijn om te lenen.   

Vorig jaar oktober stond de 1 maands Euribor (lening met een looptijd van 1 maand) nog boven de 1,35 procent. Sindsdien is het rentetarief sterk gedaald naar 0,65%. Deze verlaging staat een stijging van de spaarrente voor de korte termijn in de weg. Voor spaarders met een lange adem zijn de verwachtingen beter. De Euribor zal ongetwijfeld de weg naar boven vervolgen wanneer de eurocrisis in kracht afneemt en de ECB in mindere mate banken hoeft te ondersteunen. Ook de spaarrente stijgt in dat geval weer.

Hoogste actuele spaarrente
Onderstaand volgt de hoogste spaarrente van het moment, waarbij het spaarsaldo vrij opneembaar is.  

Top 5 hoogste rente                                               
Bank Naam rekening  Rente
Bank of Scotland Internet Spaarrekening 3,10%
AT Bank Internet Spaarrekening 3,00%
WestlandUtrecht Bank SpaarOnline Rekening 3,00%
Anadolubank Alfa Spaarrekening 3,00%
NIBC Direct Internet Spaarrekening  3,00%


De genoemde banken vallen onder het Nederlandse depositogarantiestelsel, met uitzondering van Bank of Scotland. Deze bank valt onder het Engelse depositograntiestelsel. Mocht Bank of Scotland omvallen, dan kan de spaarder in Engeland aankloppen en krijgt hij maximaal 85.000 pond terug per spaarder per bank. Dit bedrag is gebaseerd op de € 100.000 die in Nederland en de rest van Europa geldt.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie