Nieuws

Beperking hypotheekrenteaftrek weer stap dichterbij

VVD: ‘‘Hypotheekrenteaftrek staat als een huis’’

donderdag 23 februari 2012
Beperking hypotheekrenteaftrek weer stap dichterbij

Geen enkele politicus durft nog hardop te garanderen dat aan de hypotheekrenteaftrek niet wordt gemorreld. De VVD-website meldt standvastig dat 'de hypotheekrenteaftrek bij de VVD staat als een huis'. Toch zijn de uitspraken van premier Mark Rutte en anderen beduidend minder stellig. Een nieuw rapport van 22 prominente economen zaagt verder aan de poten van de renteaftrek. Zij stellen voor de aftrek stapsgewijs te verlagen. En de huizenkoper zelf? Die heeft nog steeds geen zekerheid, komt moeilijk aan een hypotheek en blijft noodgedwongen afwachten.

Zo nu en dan laten voorstanders van een beperking of afschaffing van de hypotheekrenteaftrek zich horen. Niet altijd zijn de toehoorders geïnteresseerd. Deze keer is het echter een groep invloedrijke economen die met een brief de aandacht van het kabinet weet te trekken. Hun pleidooi richt zich op een beperkte afbouw vanaf 2015. Uiteindelijk kan de huiseigenaar nog 30% procent  van de rentelasten van zijn belastbare inkomen aftrekken, daar waar dit nu 52% procent is. Tevens pleiten ze voor het afschaffen van de  overdrachtsbelasting.

Maximale hypotheek beperken
Een ander voorstel uit het plan is het omlaag brengen van de maximaal te verkrijgen hypotheek.  De maximale hypotheek bedraagt nu 106 procent van de woningwaarde maar zou worden teruggebracht tot 100 procent. President Knot van De Nederlandsche Bank heeft het zelfs over een maximum van 90 procent. Dit om te voorkomen dat huizenkopers bij een eventuele daling van de huizenprijs meer hebben geleend dan het huis waard is en dan met een schuld blijven zitten op het moment van een noodzakelijke verkoop.

Tegenstanders van het plan wijzen er fijntjes op dat de totale hypotheekschuld in Nederland nog altijd veel lager ligt dan de waarde van alle koopwoningen bij elkaar. Met andere woorden, de stijgingen van de woningprijs in het verleden zijn voldoende om periodieke dalingen op te vangen.

Onzekerheid grootste probleem
Het grootste probleem in de huidige situatie is dat de potentiële huizenkoper niet weet waar hij aan toe is. Althans, dat beweren veel insiders in de financiële wereld. Kopers zouden twijfelen omdat niet zeker is wat er te gebeuren staat met onder meer de hypotheekrenteaftrek. Ook makelaarskantoren snakken naar duidelijkheid en een heldere politieke visie voor de langere termijn. Brancheorganisatie VBO Makelaar juicht alleen al daarom het hervormingsplan voor de woningmarkt toe.

VBO-directeur Hans van der Ploeg stelt vraagtekens bij het beperken van de hypotheek tot maximaal 100%. Van der Ploeg stelt dat "juist de laatste maanden is gebleken dat de zeer strenge regels voor hypotheekverstrekking, het met name voor starters heel moeilijk maken de woningmarkt te betreden''.

De VBO-directeur wijst daarmee een pijnpunt aan waar het plan geen direct antwoord op heeft. Los van de effecten van het beperken van de hypotheekrente op termijn is de maatregel niet de stimulans  die de woningmarkt nu nodig heeft. Een meer directe bedreiging is de terughoudendheid van banken. Zij stellen veel strengere eisen dan voorheen bij het verstrekken van een hypotheek. Daarnaast rekenen ze een hypotheekrente die hoger ligt dan verwacht zou mogen worden op basis van de rente op de internationale kapitaalmarkt.  Minister Jan Kees de Jager heeft aangekondigd banken op dit punt te gaan aanpakken. De Jager heeft echter al eerder dit soort uitspraken gedaan, maar dat heeft nimmer tot daden geleid. Bovendien bestaat de indruk dat de minister enig belang heeft bij een hogere hypotheekrente. De staat is immers zelf eigenaar van één van de grootste banken van Nederland (ABNAmro). Een soepele hypotheekverstrekking  is momenteel minstens zo belangrijk is als duidelijkheid over de hypotheekrenteaftrek.

Meer informatie over de huidige hypotheekmogelijkheden en de laagste hypotheekrente is verkrijgbaar via het onderstaande formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie