Nieuws

Toenemend aantal banken biedt drie procent spaarrente

Prijsvechters terug aan de top

woensdag 4 januari 2012
Toenemend aantal banken biedt drie procent spaarrente

Op de spaarmarkt voeren verschillende aanbieders renteverhogingen door. Inmiddels kunnen spaarders bij zeker zes spaarbanken terecht voor een rente van drie procent of hoger. Leaseplan Bank weet vooralsnog de koppositie te behouden met 3,15 procent op een rekening met een vrij opneembaar spaarsaldo. Opvallend is dat de prijsvechters weer de regie in handen nemen. Spaarbanken als NICB, Anadolubank en Amsterdam Tradebank zijn weer terug in de top van de rentelijsten.

In een normaal functionerende markt ligt het voor de hand dat prijsvechters de klant een hogere rente voorschotelen. De banken nemen doorgaans meer risico bij het investeren van het kapitaal dat ze beheren. Het voordeel is dat de kans op een hoger rendement hierdoor stijgt. De keerzijde is dat ook het risico op een (gedeeltelijk) verlies op investeren relatief groot is. Om aan kapitaal te komen, moeten banken de geldschieter een hogere vergoeding verstrekken. Het is immers het geld van de geldschieter dat op het spel staat.

Geen geldgebrek meer
In het afgelopen jaar was merkbaar dat de prijsvechters een stap terug deden. Zij deden minder moeite om spaargeld aan te trekken. Gevestigde banken en verzekeraars waren er daarentegen juist meer bij gebaat om de spaarder aan zich te binden. Ze vertrouwden elkaar niet en waren er huiverig voor om aan elkaar geld uit te lenen. Dit vertrouwen staat nog steeds op een laag pitje. Toezichthouders als de Europese Centrale Bank bieden banken inmiddels aantrekkelijke leningen aan om te voorkomen dat ze in geldnood komen. De banken hebben dan ook niet zozeer een tekort aan geld, waardoor geld van spaarders minder interessant is. Prijsvechters kunnen door hun risicoprofiel echter niet ongelimiteerd gebruik maken van de regelingen van de ECB, of ze betalen een hogere rente bij het aangaan van leningen. Dit laatste is de belangrijkste reden dat particulier spaargeld weer volop in beeld is bij deze banken.      

Aanbieders met de hoogste rente
Onderstaand worden de banken weergegeven die een spaarrente van drie procent of meer bieden. Deze aanbieders worden op de voet gevolgd door MoneYou en Bank of Scotland die een spaarrente verstrekken van 2,95 procent.

Banken die drie procent rente bieden bij een reguliere spaarrekening:
LeasePlan Bank (3.15%) 
Anadolubank                     
AT Bank                            
Centraal Beheer              
NIBC Direct                      
WestlandUtrecht Bank     

ING schrapt  'gewone' internetspaarrekening
Rabobank hanteert voor het spaarsaldo tot € 20.000 een spaarrente van 2,30%. Op het tegoed van € 20.000 tot 100.000 ligt de rente met 2,40% nipt hoger. Bij ABN Amro bedraagt de rente 2,10% over het saldo tot € 100.000,-. Pas boven dit spaarsaldo profiteert de spaarder van 0,10 extra rente. ING heeft een streep gezet door de reguliere internetspaarrekening met een vaste rente ongeacht het spaarsaldo. Een alternatief is de zogenoemde ING Toprekening, waarbij klanten gedurende de eerste drie maanden na het openenen van de rekening 2,85% ontvangen. Na deze periode geldt de dan van kracht zijnde variabele rente. Op 15 november 2011 bedroeg deze rente 2,30%. Deze rente is te vergelijken met die van de andere grote banken. Wel bestaat voor spaarders het gevaar gelokt te worden met een relatief hoge spaarrente, die maanden later stapsgewijs wordt verlaagd. Een constructie waar de ING, als voormalige maatschappij achter de Postbank, niet onbekend mee is.

Alhoewel ook de grotere banken langzamerhand hun spaarrente verhogen, blijft het verschil met de prijsvechters aanzienlijk. Voor de komende tijd blijft echter de rente van drie procent ongetwijfeld haalbaar voor oplettende spaarders.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie