Nieuws

Nederlandse belegger profiteert van bijna nul procent Amerikaanse rente

Rente VS blijft maar laag

donderdag 26 januari 2012
Nederlandse belegger profiteert van bijna nul procent Amerikaanse rente

De centrale bank van Amerika, de FED, houdt de rente laag tot zeker eind 2014. Dit maakte de toezichthouder recent bekend. Met de stap probeert de FED te voorkomen dat de Amerikaanse economie (verder) terugvalt. De lage rente biedt banken de mogelijkheid om tegen lage kosten geld te lenen. Vervolgens kunnen de banken hun eigen klanten weer voorzien van een lening tegen een schappelijk tarief. Goed voor de kooplust en goed voor de winsten van bedrijven. Zelfs goed voor Nederland.

De rente die de centrale bank hanteert is maximaal 0,25 procent. Een historisch laag niveau. In 2008 voerde de FED al diverse renteverlagingen door. Dit waren noodzakelijke maatregelen die de toezichthouder schoorvoetend nam. Het verlagen van de rente is, zoals gemeld, goed voor de bestedingen van consumenten en bedrijven. Echter, het is een vrij rigoureuze maatregel die, wanneer deze weer teruggedraaid wordt, mogelijk paniek op de financiële markten teweeg kan brengen.

Gratis geld
De rente die de FED nu hanteert komt praktisch neer op het renteloos verstrekken van kapitaal. In 2007, voordat de crisis in alle hevigheid losbarste, schommelde de rente rond de 5,25 procent. De FED twijfelde destijds en wilde geen al te grote daling doorvoeren om zodoende met haar beleid niet te veel invloed uit te oefenen op de stand van de economie. In de periode tussen 2008 en nu is deze visie zonder pardon overboord gezet en wordt er alles aan gedaan om de Amerikaanse economie draaiende te houden. Met de historisch lage rente heeft de FED het verlagen van de rente als troef uit handen gegeven. Lager dan het nulpunt is immers geen optie.

Naast het laag houden van de rente zal de FED in 2012 waarschijnlijk aanvullende maatregelen treffen, zoals het opkopen van garanties op hypotheken. Banken krijgen hierdoor meer zekerheid en zijn eerder bereid hypotheekleningen te verstrekken.

Ook Nederland profiteert
Nederlandse beleggers zagen de waarde van hun aandelen stijgen op het nieuws dat de rente tot 2014 laag zal blijven. Veel grote Nederlandse bedrijven doen internationaal zaken en hebben er baat bij wanneer Amerikanen meer uitgeven. Ook banken handelen over hun landsgrenzen heen. De lage rente in de Verenigde Staten is een voordeel voor Nederlandse banken. Die kunnen voordeliger kapitaal lenen van hun collega's uit de States. Nederlandse bedrijven en particulieren die een lening willen sluiten, profiteren hiervan. Het laatste overigens met enige armslag. Banken zijn nog steeds huiverig om geld uit te lenen, wat ook blijkt uit de hogere marges die zij op dit moment hanteren.

Het is voor beleggers positief dat de FED de rente laag houdt. Ook eventuele aanvullende maatregelen zullen bij met name beleggers goed vallen. Belangrijk is om te beseffen dat het noodmaatregelen zijn. De werkloosheid is in de Verenigde Staten met circa 8,5 procent relatief hoog, het begrotingstekort van de overheid enorm en de huizenmarkt is er nog lang niet bovenop. Een aantrekkende huizenmarkt zou voor de Amerikanen een grote opsteker zijn. Daar ligt de oorsprong van veel financiële ellende.

De rente die de centrale bank hanteert is maximaal 0,25 procent. Een historisch laag niveau. In 2008 voerde de FED al diverse renteverlagingen door. Dit waren noodzakelijke maatregelen die de toezichthouder schoorvoetend nam. Het verlagen van de rente is, zoals gemeld, goed voor de bestedingen van consumenten en bedrijven. Echter, het is een vrij rigoureuze maatregel die, wanneer deze weer teruggedraaid wordt, mogelijk paniek op de financiële markten teweeg kan brengen.

Gratis geld
De rente die de FED nu hanteert komt praktisch neer op het renteloos verstrekken van kapitaal. In 2007, Voordat de crisis in alle hevigheid losbarste, schommelde de rente rond de 5,25 procent. De FED twijfelde destijds en wilde geen al te grote daling doorvoeren om zodoende met haar beleid een niet al te grote invloed uit te oefenen op de stand van de economie. In de periode tussen 2008 en nu is deze visie zonder pardon overboord gezet en wordt er alles aan gedaan om de Amerikaanse economie draaiende te houden. Met de historisch lage rente heeft de FED het verlagen van de rente als troef uit handen gegeven. Lager dan het nulpunt is immers geen optie.

Naast het laag houden van de rente zal de FED in 2012 waarschijnlijk aanvullende maatregelen treffen, zoals het opkopen van garanties op hypotheken. Banken krijgen hierdoor meer zekerheid en zijn eerder bereid hypotheekleningen te verstrekken. 

Ook Nederland profiteert 
Nederlandse beleggers zagen de waarde van hun aandelen stijgen op het nieuws van de aanhoudend lage rente. Veel grote Nederlandse bedrijven doen internationaal zaken en hebben er baat bij wanneer Amerikanen meer uitgeven. Ook banken handelen over hun landsgrenzen heen. De lage rente in de Verenigde Staten is een voordeel voor Nederlandse banken. Die kunnen voordeliger kapitaal lenen van hun collega's uit de States. Nederlandse bedrijven en particulieren die een lening willen sluiten, profiteren hiervan. Het laatste overigens met enige armslag. Banken zijn nog steeds huiverig om geld uit te lenen, wat ook blijkt uit de hogere marges die zij op dit moment hanteren

Het is voor beleggers positief dat de FED de rente laag houdt. Ook eventuele aanvullende maatregelen zullen bij met name beleggers goed vallen. Belangrijk is om te beseffen dat het noodmaatregelen zijn. De werkloosheid is in de Verenigde Staten met circa 8,5 procent relatief hoog, het begrotingstekort van de overheid enorm en de huizenmarkt is er nog lang niet bovenop. Een aantrekkende huizenmarkt zou voor de Amerikanen een grote opsteker zijn. Daar ligt de oorsprong van veel financiële ellende.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie