Nieuws

Eindelijk verlaging hypotheekrente

Vijf jaar vaste rente keldert

vrijdag 27 januari 2012
Eindelijk verlaging hypotheekrente

De Belgische bank Argenta, de laatste jaren een steeds belangrijker speler op de Nederlandse hypotheekmarkt, heeft deze week de hypotheekrente voor hypotheken met een vijf jaar vaste rentetermijn met maar liefst 0,5 procent verlaagd. De rente voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) komt hiermee op slechts 3,75 procent. Argenta, dat in Nederland op de markt opereert onder de naam Woonlife, gooit hiermee de knuppel in het "rentehok". De andere banken zullen moeten volgen willen zij in het hypotheektechnisch aantrekkelijke voorjaar geen terrein verliezen.

Het verschil tussen de laagste vijfjaarsrente en de gemiddelde tienjaarsrente in Nederland is door deze maatregel opgelopen tot 1,25 procent. Zo groot was het verschil zelden. De gemiddelde tienjaarsrente in Nederland bedraagt vandaag 5,01 procent. Bank of Scotland (BoS) en de Direktbank zijn momenteel het duurst met vijf jaar vaste hypotheken. Beide banken rekenen met NHG 4,65 procent. De goedkoopste NHG-hypotheek met een tien jaar vaste rente heeft Delta Lloyd, met 4,6 procent.  De hoogste tien jaar vaste rente wordt wederom gevraagd door BoS, met 5,6 procent. Direktbank is de op één na duurste met 5,4 procent.

Wanverhoudingen hypotheekmarkt
Burgers die momenteel een hypotheek nodig hebben, lopen dus grote financiële risico's als zij bij de verkeerde bank binnenlopen. Het verschil in woonlasten bij een gemiddelde hypotheek (€ 250.000,-) tussen de tien jaar vaste hypotheek van BoS en de vijf jaar vaste hypotheekrente van Woonlife is door de recente renteverlaging opgelopen tot maar liefst € 232,- per maand netto. Dat is een gigantisch verschil dat haarscherp de huidige wanverhoudingen in de hypotheekmarkt weergeeft.

Te dure zekerheid
Ook het verschil in Nederland tussen de goedkoopste tien jaar vaste en de goedkoopste vijf jaar vaste hypotheek is met een verschil van 0,9 procent enorm. Dit verschil komt bij een gemiddelde hypotheeksom neer op een extra netto maandlast van € 135,-. Dat verschil is te groot voor de extra zekerheid die tien jaar vaste hypotheken bieden ten opzichte van de vijf jaar vaste overeenkomst. Nu de angst voor grote rentestijgingen in de nabije toekomst in de markt is afgenomen, kan een dergelijk groot verschil in maandlasten in ruil voor extra zekerheid niet meer als verantwoord worden beschouwd.

Concurrentieslag
Met deze eerste stap van het Argentaconcern kan er "vergif op ingenomen worden" dat de hypotheekrentemolen de komende weken en maanden in beweging komt. Nu het er op lijkt dat banken hun oude posities op de hypotheekmarkt weer terug willen veroveren, wordt vooral in de maanden februari tot juni een concurrentieslag verwacht. Zo'n concurrentieslag zou uitstekend uitpakken voor de woningmarkt. Juist nu gebleken is dat een stuwmeer aan potentiële kopers, dat vanwege de marktonzekerheden jarenlang de adem heeft in moeten houden, op losbarsten staat, komt deze renteverlaging als geroepen.

Oversluiten
Hypotheekadviseurs verwachten daarnaast dat veel mensen van de huidige renteverlaging gebruik zullen willen maken om hun hypotheek over te sluiten naar een voordeliger hypotheekbank. Vooral klanten van banken die in het verleden zeer scherp in de markt lagen, maar de laatste jaren juist tot de duurste zijn gaan behoren (Direktbank, Aegon, Rabo en ABNAmro zijn daar een goed voorbeeld van) zullen de komende tijd wellicht van hypotheekverstrekker willen veranderen.

Duidelijk is in ieder geval dat aanstaande kopers zich goed op de hypotheekmarkt zullen moeten oriënteren, alvorens een besluit te nemen. Een te haastig genomen besluit kan leiden tot langdurige spijt. Op dit moment geven de kleinere hypotheekbanken in Nederland het goede voorbeeld. De grote banken, zoals Rabo, ABNAmro en in iets mindere mate ING, zitten met hun hypotheekrentetarieven behoorlijk hoog in de boom. De renteposities in de hypotheekmarkt kunnen de komende weken en maanden per dag veranderen. Een onafhankelijke hypotheekconsulent consulteren wordt momenteel dan ook als noodzakelijk ervaren. Nadere actuele informatie kan eventueel ook via wegwijs.nl betrokken worden.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie