Nieuws

Een uitvaartverzekering voor jongeren en starters. Zinvol?

vrijdag 20 januari 2012
Een uitvaartverzekering voor jongeren en starters. Zinvol?

Verzekeren draait om het indekken van de kosten die ontstaan door een onzeker voorval. Niet zeker is dus of de verzekerde daadwerkelijk  een beroep zal doen op de verzekering. Al helemaal onvoorspelbaar is wanneer de schade zich manifesteert / wanneer er kosten gemaakt worden. Een van de uitzonderingen hierop  is de uitvaartverzekering. Zeker is dat ooit aanspraak zal worden gemaakt op die verzekering. De premie van deze verzekering is afhankelijk van de kans dat de verzekerde binnen een bepaalde tijd komt te overlijden. Hoe korter die geschatte tijd, hoe hoger de premie. Maar wat is nu het nut van een uitvaartverzekering voor jongeren en starters? Een slimme truc van verzekeraar PC Hooft?

De consumentenbond berekende onlangs dat een uitvaart al snel € 7.000 kost. Wie zich wil verzekeren tegen deze kosten, betaalt een premie die afhangt van de leeftijd. De verzekeraar berekent aan de hand van de leeftijd hoe lang de verzekerde volgens de statistieken in leven zal zijn en dus premie betaalt. Iemand van 20 jaar oud betaalt bij verzekeraar Dela € 6,19 per maand voor een uitvaartverzekering. Hiermee worden de kosten van een 'ingetogen' begrafenis gedekt. De verzekerde die op zijn 40e de verzekering afsluit, betaalt  € 10,43 per maand.

Uitvaart in natura
Dela biedt, net zoals Monuta en de meeste overige aanbieders, combinaties aan van natura- en kapitaalverzekeringen. Dit houdt in dat de uitvaart grotendeels door de verzekeraar zelf (natura) wordt verzorgd, met een extra bedrag (kapitaal) dat nabestaanden kunnen gebruiken voor aanvullende uitvaartwensen.

'Starters-uitvaartverzekering'
Uitvaartverzekeraar PC Hooft biedt naast de gangbare uitvaartverzekeringen een verzekering aan gericht op mensen tussen de 16 en 35 jaar. Het is een verzekering met een looptijd van tien jaar. Dit is in de praktijk acht jaar, de eerste twee jaar kan de verzekerde namelijk geen aanspraak op de verzekering maken. De kosten bedragen eenmalig € 200. Voor dit bedrag is de verzekerde zeker van een uitvaart die door PC Hooft wordt verzorgd, in een van de uitvaartcentra die de verzekeraar beheert. Het kan een interessante optie zijn voor starters die zich tegen relatief lage kosten willen verzekeren. Zeker op jonge leeftijd kunnen de tarieven voor de uitvaart een probleem vormen voor de nabestaanden. De premie van € 1,67 per maand is ook voor starters gemakkelijk op te hoesten.

Beperkt risico
De relatief lage premie wordt veroorzaakt door het kleine risico dat de verzekeraar loopt dat een jongere / starter zal overlijden. Bovendien betreft het een naturaverzekering waarbij de verzekeraar de uitvaart zelf verzorgt. Dit kan tegen lagere kosten omdat het een eigen dienst betreft en het bovendien om een uitvaart gaat waar qua financiën weinig ruimte is voor uitvaarwensen die buiten de standaard vallen.

PC Hooft heeft geen uitvaartcentra door het hele land. Bij navraag van Wegwijs gaf de woordvoerder aan dat er ook wordt samengewerkt met uitvaartcentra door het hele land, hoeveel dat er waren, was de verzekeraar zelf niet bekend. Wie een eigen uitvaartcentrum wil selecteren, dient te rekenen op extra kosten. De plek van begraven of cremeren is wel zelf te bepalen.

Het principe van een tijdelijke uitvaartverzekering kan op zich een goede keus zijn voor wie de nabestaanden niet wil opzadelen met hoge kosten. De ogenschijnlijk lage premie is echter niet te vergelijken met de premie van uitvaartverzekeringen die doorlopen tot het moment van overlijden. Daarnaast is het goed om te bekijken of het sobere gehalte van de uitvaart aansluit bij de wensen. Bijvoorbeeld meerdere volgauto's of een uitvaart waar meer dan 75 gasten verwacht worden, valt niet onder de standaarddekking van de PC Hooft-verzekering.  Meer  informatie over het zuiver afdekken van de kosten als gevolg van een overlijden, is op de vragen via de informatiekaart. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie