Nieuws

“AEX eindigt 2012 op 350,06”

Lezers in meerderheid positief over beurs

dinsdag 24 januari 2012
“AEX eindigt 2012 op 350,06”

Januari is een maand waarin veel wordt gespeculeerd over de te verwachten gang van zaken in het nieuwe jaar. Enkele weken geleden werd al duidelijk dat de meeste economen weinig van 2012 verwachten. De visie op de woningmarkt van de grootste makelaarsvereniging van Nederland is bijvoorbeeld uitermate somber. De afgelopen jaren hebben gelukkig echter uitgewezen dat het economisch inzicht van het NVM-bestuur niet al te sterk is ontwikkeld. Van de visie van politici wordt de burger ook al niet vrolijk en tenslotte staan ook de banken hoofdzakelijk op de rem. De historie heeft echter geleerd dat degenen die geld moeten beleggen vaak als eerste positieve signalen in de economie herkennen.  Op dat moment durven zij weer te beleggen in aandelen. Hoe ziet de beleggersvisie eruit anno 2012?

Aan de hand van marktonderzoek bepaalt de redactie wat het algemene 'gevoelen' van deskundigen en burgers is over zaken die de particuliere portemonnee betreffen. De redactie deelt als gevolg van diverse onderzoeken bijvoorbeeld niet de visie van makelaars dat 2012 een uitermate slecht jaar zal worden voor de woningmarkt. In tegenstelling tot de NVM  zien we indicaties dat het beperkte aantal woningverkopen het dieptepunt voorbij is. Prijzen zullen nog wel even dalen, maar de animo om te kopen neemt toe. Dat is een natuurlijke ontwikkeling aan de hand van demografische gegevens.

Geldstromen weer in beweging
Natuurlijke krachten in de economie zullen er ook toe moeten leiden dat de bijna stilgevallen geldstromen zich in de wereld weer in beweging zullen zetten. Dat zal uiteindelijk (eind 2012) positieve gevolgen hebben voor hypotheken, maar al veel eerder een stuwing geven aan de aandelenkoersen. Het afgelopen jaar is alweer meer geld naar de aandelenmarkten gevloeid dan het jaar daarvoor. Dit ondanks de problematische ontwikkeling van de koersen die vooral het gevolg is geweest van dramatische uitlatingen van politici, die vaak wel blaten maar op economisch terrein soms niet veel meer verstand hebben van economische ontwikkelingen lijken te hebben dan onze 'lammeren des velds'.

"Natuurlijke" opleving verwacht
Ondanks de gang van zaken in de afgelopen jaren zitten veel burgers en bedrijven met grote sommen geld in hun maag. Sinds 2009 werd geld veelal gestald op laagrentende rekeningen op de bank, omdat de risico's op de aandelenbeurzen te groot leken. Daar is een kentering in zichtbaar. Steeds meer mensen durven het risico van lagere aandelenkoersen op de korte termijn te nemen omdat een forse opleving van de economie op basis van natuurlijke behoeftenbevrediging binnen zeer korte tijd te verwachten valt. Ook uw en onze spullen zijn uiteindelijk eens aan slijtage onderhevig.

Positieve gevoelens
Deze vrij algemene tendens in aandelenland wordt bevestigd door het onderzoek dat de redactie in de eerste drie weken van dit jaar hield onder 1300 lezers. Lezers, die voor het merendeel een hbo- of universitaire opleiding hebben gevolgd. Op de vraag waar het in 2012 heen zou gaan met het niveau van de AEX antwoordde maar liefst 70 procent in 2012 een stijging van de AEX te verwachten. Slechts 23 procent blijft uitgaan van een continuerend verlies, terwijl zeven procent meent dat de AEX op 31 december 2012 op ongeveer dezelfde plek zou eindigen als waar deze op 1 januari begon.

Hoewel op basis van historische gegevens (op 3 januari 2012) berekend kan worden dat de AEX per 1 januari van dit jaar bijna 29 procent ondergewaardeerd was en toen eigenlijk op een niveau van 401 had moeten staan in plaats van op 312, verwacht toch slechts twee procent van de optimisten een stijging van dertig procent of meer. Van de 23 procent pessimisten voorziet zelfs zes procent een daling van meer dan 30 procent. Optimisten en pessimisten dooreen genomen zien lezers echter een stijging van de AEX van gemiddeld 12,2 procent. Als deze stijging aan het eind van dit jaar kan worden verheven tot waarheid betekent dit dat de AEX zal eindigen op een stand van 350,06.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie