Nieuws

Aandelenbeurzen herstellen

Forse stijging sinds december 2011

donderdag 19 januari 2012
Aandelenbeurzen herstellen

De Nederlandse beurs (AEX) stond begin december 2011 nipt boven de 300 punten. In de decembermaand gaf de index bijna drie procent prijs. In het nieuwe jaar gingen beleggers met fris enthousiasme weer van start, stijgende koersen tot gevolg hebbend. Het rendement op aandelen sinds het laagste punt in december is inmiddels opgelopen tot meer dan acht procent. Is hiermee de weg naar boven definitief ingezet of is er slechts sprake van een tijdelijke opleving? 

Recent verlaagde kredietbureau Standard & Poor's de status van de Franse overheid. Hiermee geeft het bureau aan dat ze de Franse overheid als minder financieel stabiel beoordeelt. Deze is hierdoor minder gemakkelijk in staat om geld aan te trekken van financierders en zal een hogere rentevergoeding moeten geven. Ook andere Europese landen, zoals bijvoorbeeld Italië, staan op het afwaarderingslijstje van de kredietbeoordelaars.

Minder paniek
Beleggers gaven geen krimp op de afwaarderingen van Standard & Poor's. Ze hielden er al rekening mee; schrikreacties bleven uit. Aan het uitblijven van (heftige) reacties is merkbaar dat beleggers niet meer bij iedere negatieve nieuwsmelding hun aandelen van de hand doen. De terugkerende rust is echter betrekkelijk. Nog steeds is niet duidelijk of Griekenland een faillissement kan afwenden. Europese leiders schuiven bovendien concrete herstelplannen voor zich uit.    

Aandelen dalen bij stijgende olieprijs
Zoals u aan de pomp heeft gemerkt, is de olieprijs de afgelopen tijd gestegen. In oktober vorig jaar kostte een vat niet bewerkte olie nog geen 80 dollar per vat. Het 'zwarte goud' was daarmee voordeliger dan in het begin van 2012. Deze daling werd veroorzaakt door de angst dat de wereldeconomie piepend en krakend tot stilstand zou komen. Hierdoor zou de industrie minder olie nodig hebben en zou de prijs dalen door de geringe vraag.

Iran zaait onrust
Inmiddels is de olieprijs weer gestegen tot boven de 100 dollar per vat. Naast meer rust op economisch front wordt de stijging ook veroorzaakt door problemen in landen als Iran. Het land dreigt de straat van Hormuz in de Perzische Golf af te sluiten als het westen geen olie uit Iran meer afneemt. Het uitvoeren van dit dreigement zou naast mogelijk militair ingrijpen, leiden tot torenhoge olieprijzen. Ook andere landen gebruiken voor transport van olie namelijk de genoemde golf.

Een verdere stijging van de olieprijs heeft gevolgen voor de aandelenbeurzen. Bedrijven maken meer kosten bij een hogere olieprijs. Dit gaat ten koste van de winst en maakt het voor het bedrijf dus lastiger om groeidoelstellingen te behalen. Omdat hierdoor de geachte waarde van het bedrijf daalt, worden aandelen goedkoper. De kans dat de situatie in Iran daadwerkelijk escaleert is klein, toch zullen aanhoudende stijgingen van de olieprijs een verdere groei in de weg staan.

Economen positiever
Nog steeds houden economen rekening met een stagnerende wereldeconomie. Met name in Europa zal de groei tegenvallen. Toch wordt het algemene beeld van deskundigen bij  onder andere ABN Amro, ING en internationale banken positiever. Het eerder voorspelde economische noodweer is teruggebracht tot een winterse bui. Het verschil in groei wereldwijd blijft groot. Zo meldt de Chinese overheid een groei van 9,2 procent in 2011. Voor Chinese begrippen een lichte tegenvaller. Ter vergelijk,  het  Centraal Planbureau (CPB) verwacht voor Nederland over dezelfde periode een groei van twee procent.

De gestegen aandelenbeurs kan nog verder stijgen wanneer de situatie bij overheden niet verder uit de hand loopt. Zoals Wegwijs eerder begin januari meldde, zijn aandelen relatief voordelig. Een hogere olieprijs door onlusten in het Midden-Oosten kan tijdelijk roet in het eten gooien maar is geen belemmering voor groei op langere termijn. Het beleid van politici is dan ook van groot belang. Wanneer overheden er niet in slagen om hun schuldenlast terug te brengen, resulteert dit vroeg of laat weer in een dip op de aandelenbeurzen. Vooralsnog is de stemming echter prima en hebben beleggers weer oog voor waar het om draait: de waarde van de bedrijven waarin ze beleggen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie