Nieuws

Wie vergoedt het meest na een autokraak?

Verzekeraars: navigatie is geen auto-accessoire

donderdag 15 december 2011
Wie vergoedt het meest na een autokraak?

Polisvoorwaarden lees je niet voor een knapperend haardvuur met een goed glas wijn. Hoewel er van alles aan gedaan wordt om ze leesbaarder te maken, kun je veilig stellen dat er niet één ooit de bestseller top 10 zal bereiken. Er staan echter voldoende zaken in die wel van belang zijn. Maximeringen bijvoorbeeld. Eerder onderzocht Wegwijs de maximumuitkeringen voor mobiele telefoons op reis, contant geld uit huis gestolen en de hoogte van het eigen risico na stormschade. Deze week is diefstal van inboedel uit de auto aan de beurt. De verschillen lopen uiteen van lege handen tot volledige schadevergoeding.

Goed om te weten is dat er bij diefstal van goederen uit de auto een onderscheid wordt gemaakt tussen inboedel en auto-accessoires. Inboedel wordt vergoed op de inboedelverzekering, auto-accessoires vallen voor rekening van de autoverzekering. De autoverzekering maximeert deze categorie overigens ook, maar dat is nu niet aan de orde. Een voorwerp is een auto-accessoire als het buiten de auto niet meer van nut is. Om die reden rekenen de meeste verzekeraars losse navigatie-apparatuur bijvoorbeeld onder de inboedel, omdat je deze ook lopend of fietsend zou kunnen gebruiken.

Braakschade aan de auto
Een voorwaarde die alle inboedelverzekeraars stellen na diefstal uit de auto, is dat er sprake moet zijn van braakschade. Een geforceerd slot of een ingeslagen ruitje bijvoorbeeld. Laat dat goed onderzoeken. In sommige gevallen is er aan de buitenkant van de auto geen schade zichtbaar, maar is de cilinder van het slot wel degelijk beschadigd. Moderne auto's met enkel elektronische beveiliging komen er tegenwoordig vaak bekaaid vanaf. Als de pas, sleutel of afstandsbediening op wat voor manier dan ook gekopieerd is, zal er geen braakschade zichtbaar zijn en komen de inboedelverzekeraars niet tot uitkering.

Overzicht vergoedingen (in euro's):
Tabel _verz

Kostbaarheden geval apart
Wat opvalt aan de tabel is de aparte vermelding van kostbaarheden bij ASR, Centraal Beheer en Unigarant. Geen maximum aan de schadvergoeding bij Centraal Beheer lijkt royaal, maar de uitsluiting van kostbaarheden maakt dat eigenlijk alleen de trui die nog op de achterbank lag vergoed wordt. Een laptop, portemonnee, leren jas en verder alles met een nieuwwaarde boven de 200,00 euro worden uitgesloten. Het Rotterdamse ASR heeft aparte maximeringen per categorie 'kostbaarheid'. In de meeste gevallen zijn deze toereikend. Voor navigatie-apparatuur loopt de vergoeding bijvoorbeeld tot 500,00 euro.

In het geval van gestolen inboedel uit de auto geldt hetzelfde als in de eerdere vergelijkingen: een lage maximering wil zeker niet zeggen dat een verzekering slecht is. De maximeringen staan in verband met de hoogte van de premie die betaald wordt. Het is maar het beste om zo min mogelijk spullen van waarde in de auto achter te laten, dan is de schade hoe dan ook het kleinst.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie