Nieuws

Verzekeraar vergoedt kapotte hond

Inventiviteit levert bijna zevenhonderd euro op

maandag 5 december 2011
Verzekeraar vergoedt kapotte hond

Een vervelend ongeluk in het gezin. Joris (5) duwt de deur van de huiskamer dicht terwijl de hond speels achter hem aanloopt. De hond, een volbloed golden retriever met stamboom, komt ongelukkig met zijn staart tussen de deur. Gevolg is een gebroken staart en een dierenartsrekening van bijna zevenhonderd euro voor röntgenfoto's, spalk en medicijnen. Voor de hond is geen huisdierenverzekering afgesloten. Een triest en duur ongeluk dus. De financieel adviseur van het gezin was gelukkig creatief en meldde het voorval bij de inboedelverzekering.

Een huisdier neemt in veel gevallen een gewaardeerde plaats in een gezin in. Het is daarom niet verwonderlijk dat het baasje het dier het niet in dezelfde categorie als zijn meubilair zal scharen. De adviseur die op huisbezoek zag hoe het arme beest de grootste moeite had niet te kwispelen, legde de link wel. Maar hoe reageert de inboedelverzekeraar op een dierenartsrekening? Lees vanaf nu overal waar 'hond' staat 'lcd-televisie' en het wordt overzichtelijk.

Schade aan de hond
De verzekeraar redeneert als volgt. De hond is niet uit zichzelf stuk gegaan. Er is iets gebeurd waardoor de hond schade heeft. De hond is eigendom van het verzekerde gezin en het ongeluk is binnenshuis voorgevallen. Schade aan honden wordt niet uitdrukkelijk uitgesloten in de verzekeringsvoorwaarden, dus er is dekking voor de hond op de inboedelverzekering. Om te bepalen of de hond niet als total loss moet worden beschouwd, moet men de leeftijd weten van de hond en achterhalen wat een nieuwe hond op dit moment zou kosten.

Nog geen afschrijving op de hond
De hond heeft ooit € 1.100 gekost. Het is niet aannemelijk dat honden in de tussentijd goedkoper of geavanceerder zijn geworden, dus de huidige nieuwwaarde van de hond is nog steeds € 1.100. Een hond wordt afgeschreven in twaalf jaar. De hond van het gezin was nog maar zes jaar oud. De hond is dus nog niet op 60 procent van haar levensduur en valt daarom nog onder de nieuwwaarderegeling van de inboedelverzekering. Herstel van de hond is voordeliger dan een compleet nieuwe hond, daarom betaalt de inboedelverzekering de dierenartsrekening van 688,35.

Vuilnisbakkenras
Het is onuitstaanbaar kil om een huisdier met verzekeringsjargon tot een object te reduceren. Misschien was het daarom maar goed dat de adviseur de afwikkeling van de schade regelde. Een flexibele en meedenkende verzekeraar deed de rest. Kunnen voortaan alle dierenartsrekeningen  rechtstreeks naar de inboedelverzekeraar? Nee, het beschreven - waargebeurd - voorval is uitzonderlijk. Een simpelweg zieke hond zal een verzekeraar afwijzen op grond van een eigen gebrek en een vuilnisbakkenras vertegenwoordigt helaas weinig geldelijke waarde.

Wat dit verhaal wel aantoont, is dat je met een beetje kennis van verzekeringen meer voor elkaar kunt krijgen dan je denkt. De financieel adviseur uit dit verhaal heeft zichzelf in ieder geval voor de komende paar jaar weer terugverdiend.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie