Nieuws

Stijgende lijn hypotheekrente definitief ingezet

Netto jaarlasten koopwoning in 3 weken tijd € 435,- hoger

dinsdag 13 december 2011
Stijgende lijn hypotheekrente definitief ingezet

Nadat de hypotheekrente de afgelopen maanden vrij lang op het laagste niveau sinds 2006 heeft gestaan, is de opwaartse trend definitief ingezet. Op 29 november werd de laagste rente voor een tien jaar vaste termijn van 4,2 procent naar 4,35 procent verhoogd. Op vrijdag 16 december wordt deze rente verder verhoogd naar 4,5 procent. Hierdoor zijn de netto jaarlasten voor de gemiddelde hypotheek in Nederland in drie weken tijd € 435,- hoger komen te liggen.

De renteverhoging is een antwoord op de maar voortdurende onrust die in het eurogebied is ontstaan. Veel banken moeten hun reserves verhogen omdat het niet zeker is dat zij hun eerder uitgeleende geld ooit terug zullen ontvangen. Ook de onzekere stabiliteit van bepaalde eurolanden heeft een renteopdrijvend effect.

Woonlife laagste rente
De laagste rente die in Nederland verkrijgbaar is, komt van de Belgische bank Argenta. Deze bank slijt haar hypotheken in Nederland onder de naam Woonlife. Argenta heeft de afgelopen maanden getracht zich een nieuwe positie te verwerven op de Nederlandse hypotheekmarkt. In verband daarmee heeft deze bank de rente op een in verhouding zeer laag peil gehouden.

Een groot deel van de hypotheken die het afgelopen jaar gesloten werden, werd dan ook door Argenta verstrekt. Nu ook de Belgische begroting niet op orde lijkt en Amerikaanse ratingbureaus hun pijlen op België richten is het niet vreemd dat de hypotheekrente omhoog schiet.

Grootbanken duurder
Dat neemt niet weg dat, ondanks de renteverhoging, de Nederlandse tak Woonlife nog steeds aanzienlijk goedkoper is dan de Nederlandse grootbanken. Zo vraagt ABNAmro, evenals Westland Utrecht, voor dezelfde rentevaste termijn momenteel 5,2%.  ING vraagt 5 procent en Nationale Nederlanden 5,1 procent. Sinds enkele dagen lijkt de rente in een rustiger vaarwater te komen. Verdere verhoging van dit laagste tarief wordt de komende twee weken niet meer verwacht

Het lage tarief van Woonlife tegen 4,35 procent is overigens nog t/m donderdag 15 december te sluiten. Kandidaten voor deze goedkopere hypotheek moeten wel snel zijn. Woonlife accepteert tegen dit lage tarief alleen nog maar aanvragen die uiterlijk op 15 december om 12.00 uur zijn ingediend. Voor spoedinfo kan het onderstaande digitale formulier worden gebruikt.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie