Nieuws

Stem voor een hogere spaarrente

LeasePlan Bank mikt op spaarloners

vrijdag 16 december 2011
Stem voor een hogere spaarrente

LeasePlan Bank laat spaarders op haar website kiezen op welk deposito zij een half procent extra rente willen op hun spaargeld. Spaarders kunnen kiezen uit looptijden van 1, 2, 3, 4 of 5 jaar vast. De verkiezing loopt nog tot 31 december. De bank verhoogt dan op 1 januari de rente op de meest gekozen looptijd met een half procent. Een bijzondere actie van de bank annex autoverhuurder die al eerder uitblonk in innovativiteit in de meestal wat grijze en trage spaarmarkt.

Het is niet toevallig dat LeasePlan Bank juist nu van zich doet spreken met deze actie. Per 1 januari houdt de spaarloonregeling op te bestaan. De overheid en de detailhandel hopen dat Nederlanders die een flink bedrag gestort krijgen uit de spaarloon dit geld aan consumptiegoederen willen uitgeven. De verwachting is echter dat oud-spaarloners het geld weer voor langere tijd weg zullen zetten. LeasePlan wil een hap uit die taart en gooit hoge ogen met het depositoproduct dat het halve bonusprocentje krijgt.

Kortste looptijd aan kop
Mensen met een spaarloonrekening konden bijna geen beter moment hebben dan nu om hun geld te zien vrijkomen. Sinds september zit de spaarrente flink in de lift. Vooral de rekeningen met vrij opneembare tegoeden en de deposito's met een looptijd van één jaar doen het erg goed. De meeste spaarders bij LeasePlan stemmen ook voor de verhoging van het 1-jaars deposito. Inclusief het halve procent bonus zou dat een rentevergoeding opleveren van 3,95 procent. Dat is 0,65 procent hoger dan andere prijsvechters als NIBC en WestlandUtrecht.

Eén jaar profijtelijker dan twee jaar
Wegwijs signaleerde in oktober al dat 1-jaars deposito's al bijna meer opleveren dan de rente die gegeven wordt wanneer het geld voor twee jaar wordt vastgezet. Het verschil bij LeasePlan tussen eenjarig en tweejarig is ook minimaal: 0,05 procent (4,00). Een driejarig deposito levert 4,25 procent rente op, vierjarig 4,4 en vijfjarig 4,65. Deze percentages zijn inclusief de 0,5 procent bonusrente. Momenteel heeft LeasePlan daarmee de hoogste rentes in de markt.

Zo lang de voorraad strekt?
De in Almere gevestigde bank schrijft in haar kleine lettertjes wel dat de actie geldt zolang de voorraad strekt. Hoewel je zou denken dat een internetbank een schier onuitputtelijke hoeveelheid rekeningnummers ter beschikking heeft, blijkt dat in het geval van de autoverhurende bank geen loze waarschuwing. Van augustus 2010 tot juli 2011 nam de bank geen nieuwe klanten meer aan omdat de toeloop van spaarders te groot werd. Voor deze actie zijn 20.000 rekeningen beschikbaar, zowel voor bestaande als nieuwe spaarders. LeasePlan-directeur Rob Keulemans verwacht dat binnen drie weken het aantal actierekeningen op zal zijn.

LeasePlan was bij haar intrede op de spaarmarkt in 2010 zeer vernieuwend door maandelijks het rentepercentage op vrij opneembare tegoeden mee te laten stijgen of dalen met de Euribor; het tarief dat banken elkaar rekenen als ze onderling geld uitlenen. Het Euribor-tarief is over het algemeen veel lager dan de spaarrente, vandaar dat de bank er een vaste renteopslag bij optelde. Sinds 2011 permitteert LeasePlan het zich om eens per drie maanden die opslag naar boven of beneden aan te passen, waardoor het voordeel van de klant bij fluctuaties van de Euribor nihil is geworden.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie