Nieuws

'Lage zorgpremies' bij torenhoge eigen risico's

Prijzencircus bij zorgverzekeringen

woensdag 7 december 2011
'Lage zorgpremies' bij torenhoge eigen risico's

Zorgverzekeraars voeren een keiharde concurrentiestrijd. Spil in de communicatie is dit jaar niet zozeer de service. Ook de voorwaarden van de aanvullende zorgverzekeringen komen slechts beperkt aan de orde. De prijs is het belangrijkste aandachtspunt. Verzekerden worden bestookt met premies die ver onder het marktgemiddelde lijken te liggen. Dit zijn echter 'vanaf premies'. En net zoals dit geldt voor alle vanaf-prijzen, ligt de échte prijs een stuk hoger. Wie zich laat lokken door de lage premie betaalt bij ziekte of een ongeval gemakkelijk € 720,- extra uit eigen zak. En dat is een stuk meer dan het voordeel dat je op de premie kunt behalen. Goedkoop wordt zo alsnog duurkoop. 

Een zoektocht op Google toont advertenties van diverse verzekeraars die de basisverzekering aanprijzen voor een tarief onder de 80 euro. Een weinig reële prijs. De inhoud van de basis zorgverzekering is wettelijk vastgesteld en hierdoor bij iedere verzekeraar gelijk. Ondanks verschillen tussen verzekeraars is het om die reden niet mogelijk oneindig te stunten met de premies.

€ 720 uit eigen zak betalen
Bijvoorbeeld CZ. CZ is één van de aanbieders die ogenschijnlijk een aantrekkelijk aanbod hebben, met een basisverzekering voor € 75,00. Het eigen risico bedraagt in dat geval € 720,-. Moet je volgend jaar een operatie ondergaan, heb je veel medicijnen nodig of krijg je een ongeluk, dan betaal je de eerste € 720,- zelf. Wanneer alleen het wettelijk vastgestelde eigen risico (€ 220) wordt gekozen, is dezelfde verzekering met € 99,00 opeens fors duurder.

CZ is niet de enige. Anderzorg, Ditzo, Youcare, Kiemer, Agis, FBTO, Zekur et cetera. Allemaal zijn het zorgverzekeraars die schermen met een lage premie die alleen geldt bij een eigen risico van honderden euro's. Een voordeel dat niet vaak zal worden terugverdiend. Reken maar uit: het maandelijkse premievoordeel van € 24,- kan je uiteindelijk in één keer € 500,- kosten. Tellen we daar het wettelijk eigen risico bij op, dan zorgt dit ervoor dan iemand in één keer een flinke smak geld op tafel zal moeten leggen. Niet iedereen zal dit zomaar kunnen.

Klanten met hoog eigen risico gewild
Klanten met een hoog eigen risico zijn gewild bij de verzekeraars. Klanten met een fors eigen risico zullen goed nadenken voordat ze een rekening indienen. Deze moet immers uit eigen zak moeten worden betaald. Pas als de grens van € 720,- is bereikt, gaat ook de verzekeraar weer meebetalen. Wanneer klanten die weinig claimen, is dit uiteraard in het belang van de verzekeraar. Schermen met een hoog eigen risico is dus in het belang van de verzekeraar.

Geld lenen kost geld
Wanneer mensen bewust kiezen voor een hoog eigen risico, is dat uiteraard hun goed recht. Echter, bij het uitlenen van geld zijn geldverstrekkers verplicht de consument nadrukkelijk te wijzen op de risico's en kosten. Zorgverzekeraars hebben deze verplichting niet en kunnen premies presenteren die zonder een goede uitleg niet het hele verhaal vertellen. Het risico wordt simpelweg voor een deel verschoven van de verzekeraar naar de verzekerde, die het risico loopt onverwachts een rekening van € 720 gepresenteerd te krijgen. Merkwaardig dat toezichthouders op dit vlak een weinig kritische houding aannemen.

Ipad bij zorgverzekering?
Zorgverzekeringen worden niet alleen door de zorgverzekeraar zelf aangeprezen. Tal van partijen zien in deze markt een kans om de eigen verdiensten op te schroeven. Van makelaarskantoren tot vergelijkingssites en consumentenorganisaties. Zeker in een tijd waarin consumenten hun geld liever opzij zetten, is de zorgverzekering een aantrekkelijke melkkoe. Dit levert niet altijd een even transparant beeld op. Zo geeft United Consumers een iPad2 kado bij de zorgverzekering. Maar voor niets gaat zon op.

De basis zorgverzekering wordt aangeboden in samenwerking met VGZ, tegen een maandelijks tarief van € 97,42. Deze premie is inclusief een korting. Wanneer twee verzekerden ervoor kiezen om de korting op te geven, volgt de iPad als beloning. Weinig aantrekkelijk omdat de verzekerden in dat geval indirect € 519,84 betalen voor de iPad. Nog los van het feit dat ook dat de premie - met de korting daar al bij inbegrepen - niet tot de laagste behoort. Een iPad2 heeft u voor € 479,-.

Bij de zoektocht naar de voordeligste zorgverzekering is het goed te beseffen dat zorgverzekeraars geen filantropische instellingen zijn. Kortingen, kado's en de mogelijkheid 'aantrekkelijke prijzen te winnen', betalen verzekerden uiteindelijk zelf. Linksom of rechtsom, zoals ex-minister Wouter Bos het zou formuleren. Wellicht dus ook eens kijken naar die verzekeraars zonder extra eigen risico die zich meer op de klant richten. Ook dan hoeft u niet al te duur uit te zijn.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie