Nieuws

Kleine zorgverzekeraars aanzienlijk populairder

Collectieve zorgverzekering studenten en starters in trek

dinsdag 6 december 2011
Kleine zorgverzekeraars aanzienlijk populairder

Ondanks het feit dat de grotere zorgverzekeraars, zoals CZ en Menzis, miljoenen aan reclamegeld uitgeven om maar meer klanten te kunnen binnenhalen en zo min mogelijk klanten te verliezen, lijken de kleinere verzekeraars aan het langste eind te trekken. Ook vorig jaar groeiden de kleinsten het hardst. Uit een onderzoek van Klantenmonitor Zorgverzekering is gebleken dat grote verzekeraars op in verhouding weinig loyaliteit van hun klanten kunnen rekenen. Klanten van kleine verzekeraars zijn tevredener over hun zorgverzekeraar.

Vooral de Christelijke verzekeraars DVZ Achmea en Prolife kunnen op een hoge mate van loyaliteit rekenen, maar ook De Friesland en ONVZ scoorden vorig jaar als verzekeraars met een eigen gezicht erg hoog. De relatief hardste groeier was vorig jaar Promovendum.  Kleine verzekeraars die zich op een beperkte doelgroep richten kunnen over het algemeen aanzienlijk lagere premies bieden. Van de 64 aangeboden contracten zorgverzekering hadden slechts 9 een verzekeringspremie onder de € 100,- per maand. Dat waren over het algemeen kleine verzekeraars.

Starters naar Besured
Besured, een samenwerkingsverband van Studentenwerk (het grootste studentenuitzendbureau van Nederland) met verzekeraar National Academic, kwam dit jaar met de laagste verzekeringspremie voor de basisverzekering (€ 89.90 per maand). De premie geldt alleen voor studenten en starters van 18 tot en met 27 jaar. In de eerste week na ontvangst van de premieverhogingsbrief meldden zich al enkele duizenden studenten en starters aan voor deze laaggeprijsde verzekering.

Afgelopen week bleek dat ook veel starters worden aangemeld door hun ouders. Het gaat hierbij om een verzekering met een basisverzekering met een normaal eigenrisico (€ 220,-). De meeste starters laten zich overschrijven van grote verzekeraars zoals VGZ, Menzis, CZ en het Zilveren Kruis. Overschrijving levert vaak al een premievoordeel van ruim € 200,- per jaar op.

Pas op voor verhoogd eigen risico
Diverse verzekeraars presenteren momenteel een premie van rond de € 70,- per maand. Voor dergelijke verzekeringen geldt echter een eigen risico van € 720,-. Vorig jaar bleek al dat veel overstappers werden verrast door het extra eigen risico van € 500,-. De betreffende verzekeraars benadrukken dit extra eigen risico bepaald niet.

Verschil duurste-goedkoopste € 300,- per jaar
De goedkoopste aanbieder met een normaal eigen risico en met vrije toegang tot ieder ziekenhuis is Promovendum (€ 93,90) direct gevolgd door o.m. Blue, Ditzo, FBTO, National Academic ,Ohra en PMA. Deze aanbieders bieden alle een premie aan onder de € 100,-. De verzekeraars CZ, Menzis, VGZ en Zilveren Kruis,  die meer dan 80% van de klanten in handen hebben,  vragen rechtstreeks een premie van resp. € 107,80, € 106,50, € 108,20 en € 108,25. Zilveren Kruis biedt ook een luxe variant aan met een premie van  € 118,25, hetgeen meteen de duurste basisverzekering is.

Vorig jaar heeft circa 16 procent van de verzekerden de verzekering qua dekking aangepast. Daarbij werd vooral voor andere aanvullende verzekeringen en/of andere tandartsverzekeringen gekozen. De afgelopen twee weken bleek dat mensen vooral letten op de prijs/kwaliteitsverhouding, waarbij de fysiotherapeut en de tandarts het meest in beeld komen. Uit recente onderzoeken blijkt dat Nederlanders gemiddeld  7 procent van hun netto jaarinkomen over hebben voor hun zorgverzekering. Dat komt neer op gemiddeld € 1.610,- premie per jaar per volwassene of ruim € 134,- per maand.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie