Nieuws

Iets meer vertrouwen na EU-maatregelen

Directe gevolgen voor aandelen, hypotheek- en spaarrente

donderdag 8 december 2011
Iets meer vertrouwen na EU-maatregelen

Voor de Europese landen zijn cruciale dagen aangebroken. In Brussel start een tweedaagse EU-top waarin Europese leiders het eens moeten worden over de aanpak van de crisis. Er is geen ruimte meer voor halfslachtige pogingen van individuele landen of instanties. Beleggers hebben hoop op een goede afloop. De aandelenkoersen zijn in de aanloop naar de top fors gestegen. Niet alleen voor beleggers is de top van essentieel belang. Ook voor u als lezer heeft de uitslag van de top directe gevolgen.

Alle landen hebben in de afgelopen tijd hun standpunten duidelijk gemaakt. Met name de invloed van Duitsland en Frankrijk is groot. Engeland gedraagt zich als een relatieve buitenstaander en de Nederlandse stem telt in het grote geheel nauwelijks mee.

Beleggers vertrouwen er weer in
Begin november schommelde de Nederlandse beurs (AEX) rond de 300 punten. In het vervolg van november nam het pessimisme onder beleggers toe. Politici hadden de problemen niet onder controle. Bovendien stortte organisaties als Standards & Poor, die onderzoeken in hoeverre een land of bedrijf financieel gezond is, een vloed aan negatieve berichten uit over beleggers. De AEX daalde hierdoor naar 271 punten op 25 november 2011. Toch wisten beleggers de sombere stemming om te buigen in de aanloop naar de EU-top. Wereldwijd stegen de aandelenkoersen en dee AEX veerde terug naar een niveau boven de 300 punten.

Beleggers overdrijven
Waar het hernieuwde enthousiasme vandaan komt, is lastig te bepalen. Landen als Italie en Spanje voeren verstrekkende bezuinigingsmaatregelen door. De maatregelen op zich wekken vertrouwen, al zal pas later blijken of dit vertrouwen niet te voorbarig is. Daarnaast hebben beleggers massaal hun aandelen verkocht na het uitblijven van een structureel crisisbeleid. Beleggers hebben de neiging te overdrijven. Wanneer het erop lijkt dat een oplossing aanstaande is, worden de gedumpte aandelen met dezelfde overdrijving weer aangeschaft.

Gevolgen voor hypotheken, leningen en sparen
Niet alleen voor politici is de EU-top een belangrijke gebeurtenis. Zo heeft de uitkomst ook invloed op de rente van staatsobligaties, en daarmee ook op de hypotheek- en spaarrente. Bij toenemend vertrouwen in de Eurozone als geheel, zal de obligatierenterente in landen als Grienkenland en Italië weer dalen maar in Nederland en Duitsland juist stijgen. Normaal gesproken in ieder geval. Aangezien de langdurige hypotheekrente gelieerd is aan deze rente, stuwt dit de rente die huizenkopers betalen over hun hypotheek.

Banken zijn op dit moment niet happig op het uitlenen van geld, of dit nu aan bedrijven of consumenten is. Ze hebben het geld wel maar houden het in eigen beheer omdat uitlenen een te groot risico vormt. Wanneer politici tot een geloofwaardig beleid komen, geeft dit banken lucht. Ze durven hun geld weer gemakkelijker te investeren. Het laatste is goed voor de spaarrente. Banken proveren geld te krijgen om dit vervolgens weer 'veilig' uit te kunnen lenen. Hierdoor stijgt de spaarrente.

Met name voor beleggers hangt voor de korte termijn veel af van de EU-top, die vanavond van start gaat. De richting van de beurs valt niet te voorspellen. Wel is haast zeker dat na de top de aandelenkoersen of fors zullen stijgen, of met een plof terug zullen vallen naar een lager niveau. Ondanks het risico een stijging mis te lopen, lijkt het verstandig even af te wachten of de politici de hooggespannen verwachtingen waar gaan maken.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie