Grootste pensioenfonds bevriest pensioenen
ABP genoodzaakt tot maatregelen

Het grootste pensioenfonds van Nederland, het ABP, verhoogt de pensioenen niet. Dit wil zeggen dat de pensioenuitkering niet wordt aangepast aan de inflatie. Kortom, de toekomstig gepensioneerde gaat erop achteruit omdat producten en diensten duurder worden maar zijn pensioenuitkering niet meestijgt. Het is de eerste stap van het pensioenfonds om de eigen financiële situatie te verbeteren. Mogelijk volgen meer stappen die nadelig uitpakken voor deelnemers aan het pensioenfonds.
Het ABP neemt de maatregel om de zogenaamde dekkingsgraad te verbeteren. Deze graad geeft aan wat een pensioenfonds in kas heeft in verhouding tot de pensioenen die in de toekomst uitgekeerd moeten worden. De dekkingsgraad van het ABP bedroeg eind oktober 94 procent terwijl toezichthouders 105 procent als minimum vereisen.
Speelbal financiële crisis
Klanten van het ABP zijn voor de hoogte van hun pensioen afhankelijk van het verdere verloop van de crisis in Europa. Wanneer het vertrouwen stijgt, neemt de waarde van aandelen toe. Dit is positief voor het vermogen van pensioenfondsen, die een deel van de pensioeninleg investeren in aandelen. Ook stijgt de rente bij een verder herstel. Bij een stijgende rente ontvangt het pensioenfonds in de toekomst meer rente-inkomsten, waardoor de financiële vooruitzichten verbeteren. Een vereiste voor een dergelijk positief scenario is wel dat politici de problemen in de eurozone het hoofd bieden. Het zonder pardon uit de euro gooien van probleemlanden lijkt soms een aantrekkelijke oplossing. Echter, pensioenfondsen hebben veel geld uitgeleend aan deze landen. Wanneer dit geld niet of slechts gedeeltelijk terugkomt, betaalt de klant een groot deel van de rekening.
Aanvullende maatregelen
Het niet verhogen (indexeren) van de pensioenen is een van de maatregelen die het ABP kan treffen. Het verhogen van de premie of het naar beneden bijstellen zijn andere vrij rigoureuze opties. Op basis van de situatie eind 2011 wordt bekeken of dit nodig is. In ieder geval moeten fondsen ervoor zorgen dat ze in 2014 hun financiën weer op orde hebben. In de periode tot die tijd groeit de druk om de kas aan te vullen met het geld van de deelnemers, zeker wanneer het fonds er zelf niet in slaagt om rendement te maken met aandelen en andere beleggingen.
Niet alleen het ABP kampt met financiële krapte. Onder meer pensioenfonds voor Zorg en Welzijn gaf eerder te kennen de pensioenen niet te indexeren. Ook voert het fonds een premiestijging door van 0,4 procent. In januari zal duidelijk worden of meer fondsen deze voor de deelnemers weinig lucratieve weg in moeten slaan. Wie zijn pensioen veilig wil stellen met een aanvulling, kan hiervoor terecht bij een bank of verzekeraar. Meer informatie hierover is voorhanden via het onderstaande formulier.
Meer weten of persoonlijk advies?
Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden
- Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
- We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
- Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist