Nieuws

Eindejaarsrally op de aandelenmarkten?

Nederland behoort tot welvarendste landen

maandag 19 december 2011
Eindejaarsrally op de aandelenmarkten?

Beleggers wachten met spanning of er nog een eindejaarsrally in het verschiet ligt. Het eind van het jaar nadert snel en de aandelenbeurs dreigt kwakkelend het jaar uit te gaan. In navolging van de beurzen in Azië begonnen ook Europese beleggers somber aan de derde week van december. Een belangrijke reden hiervoor was het overlijden van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il. Al snel zette de beleggers zich echter over dit nieuws heen. Toch bleef de stemming bedrukt door de zorgen in Europa.

Dat het overlijden van Kim Jong-il dalende koersen tot gevolg had, komt met name door de onzekerheid die dit met zich meebrengt. Noord-Korea leeft al jarenlang op gespannen voet met buurland Zuid-Korea. Het nucleaire programma stuit op weerstand van wereldmachten als China en de Verenigde Staten. Volgens de planning wordt het bestuur van het land overgedragen aan de jongste zoon van Kim Jong-il. Het is afwachten of dit leidt tot meer stabiliteit of juist meer onzekerheid. Bijvoorbeeld wanneer de jonge leider met het nodige machtsvertoon zijn naam wil vestigen. Beleggers houden niet van onzekere factoren en deden het even voorzichtig  aan.

Europa bepaalt de koers
Toch verplaatste de aandacht van beleggers zich al snel wee naar Europa. Na onder meer Italië heeft nu ook Spanje aangegeven volgend jaar flink te gaan snijden in het tekort van de overheid. Deze bezuinigingen moeten in totaal € 16,5 miljard euro aan bezuinigingen opleveren. Beleggers zijn bang dat alle bezuinigingen in de Eurozone zuinige consumenten voorbrengt die hun geld liever oppotten dan uitgeven. Het laatste is negatief voor de winsten van bedrijven en de waarde van de aandelen die beleggers bezitten.

toezichthouders en politici proberen intussen het vertrouwen in Europa - en de Euro als gezamenlijke munt - in stand te houden. Zij slagen daar echter maar beperkt in. Beleggers wachten af wat het effect is van de genomen maatregelen en zijn niet van plan om de politici op voorhand het voordeel van de twijfel te geven.

Nederland behoort tot de welvarendste landen van Europa
Naast weinig opbeurende berichten over bezuinigingen is er voor Nederlanders ook een lichtpuntje. Nederland moet alleen Luxemburg voor zich dulden wanneer het gaat om de meest welvarende landen in Europa. Dit becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Geheel in lijn met de crisis in Europa waren Griekenland, Italië en Spanje de sterkste dalers. Bulgarije is de hekkensluiter gelet op de diensten en producten die een land per inwoner voortbrengt.

Voor een eindejaarsrally op de aandelenbeurzen lijkt een wonder nodig. De ministers van financiën van verschillende eurolanden overleggen ook medio december of de eerder aangekondigde stappen afdoende zijn. Veel wordt niet verwacht van het overleg. Beleggers kunnen wellicht meer moed putten uit diverse rapporten, onder meer van ING bank en de ECB, waar in wordt beschreven dat de economie in Europa de tweede helft van 2012 weer aantrekt.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie