Nieuws

Een goedkopere zorgverzekering voor sporters of studenten. Mag dat?

Zo werkt een zorgcollectief

dinsdag 27 december 2011
Een goedkopere zorgverzekering voor sporters of studenten. Mag dat?

Studenten zijn dit jaar voordelig uit met hun zorgverzekering. Het nieuwe zorglabel Besured richt zich op deze aantrekkelijke groep verzekerden en duikt als enige label onder de 90 euro voor een zorgverzekering zonder extra eigen risico. Ondanks een overdadige consumptie van knakworsten, pizza en alcohol lijken verzekeraars deze groep graag binnen te halen omdat ze 'gezonder' zijn. VVD-Kamerlid Anne Mulder is niet blij met deze groepsbenadering inclusief extra lage premies en vroeg zich af of dit wel mocht. Wegwijs zocht het uit.

Studenten zijn slechts één van de van collectieven (ofwel: groepen) die extra korting krijgen op de zogeheten basispremie. Werk je bij het FNV, dan heb je recht op een collectieve zorgverzekering bij Menzis. Werk je bij de Universiteit Utrecht, dan geldt een korting bij Ohra. Ben je lid van de sportbond, dan stopt het Zilveren Kruis je graag wat extra geld toe.

Wat is een collectief?
Een collectief is een groep mensen die op een bepaalde manier op elkaar lijken. Tenminste, dat was het oorspronkelijke idee. Sporters en studenten lijken in zekere zin nog op elkaar. Maar met de komst van het zogeheten United Consumers, is het principe 'op elkaar lijken' volledig naar de achtergrond geschoven. Op United Consumers kunnen consumenten zich namelijk gewoon aanmelden voor een collectief. Het enige waarin deze consumenten op elkaar lijken, is dat ze allen staan ingeschreven bij dit Collectief.

Lagere premie voor het collectief
Anne Mulder van de VVD benoemde onlangs dat deze partijen gebruikmaken van de 'mazen van de wet'. Waarop de VVD'er doelde was de ogenschijnlijke keus van verzekeraars om een specifieke groep, zoals bijvoorbeeld 'gezonde' studenten te verzekeren. Dit zou volgens de politicus geweld aandoen aan het solidariteitsbeginsel. Met de veelvoud aan collectieven lijkt deze vlieger echter niet op te gaan. Sterker nog: er is zelfs een diabetespatiëntenvereniging die een collectieve korting ontvangt.

Vaker ziek, meer compensatie
Uiteraard varen de verzekeraars er wel bij om veel mensen aan zich te binden. Maar dat is het doel van elke verzekeraar, of zelfs elke onderneming in Nederland. Een verzekeraar die mensen werft die in verhouding een grotere kans hebben om ziek te worden, bijvoorbeeld diabetespatiënten, wordt door de overheid gecompenseerd via een zogeheten vereveningsbijdrage. Het werven van gezonde mensen heeft daarmee geen voordeel.

Maximaal 10 procent korting op de premie
Een collectieve verzekering mag wettelijk gezien maximaal 10 procent goedkoper zijn dan een 'normale' basisverzekering bij gelijke omstandigheden. Als een patiënt kiest voor een hoger eigen risico, loopt de korting verder op. Echter, sommige partijen lijken, wanneer er geen sprake is van een hoger eigen risico, tóch extra korting te geven. Dit kan gezien worden als een extraatje van de aanbieder. Zie het als iemand die aan degene die een verzekering sluit, naast reeds een lage premie, een cadeaubon van € 60,- geeft. Gedeeld door twaalf is het cadeautegoed € 5,- per maand. Wordt die vijf euro afgetrokken van de premie, dan wordt het tarief voor de zorgverzekering extra laag.

Kies je collectief
Een bedrijf mag natuurlijk zelf beslissen aan wie deze cadeaubon wordt gegeven: aan studenten, aan sporters, aan fietsers, aan zzp'ers, et cetera. Het aantal collectieve aanbiedingen groeit elk jaar verder. Het is aan de Nederlander om uit te zoeken welk collectief het meeste voordeel oplevert. Daarbij zal helaas niet iedereen voor elk collectief in aanmerking komen. Maar wie goed vergelijkt, komt meestal toch al tientallen of honderden euro's goedkoper uit.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie