Nieuws

Depender.nl!

Achmea koopt "onafhankelijke" verzekeringssite

woensdag 21 december 2011
Depender.nl!

Verzekeringsbedrijven als Interpolis en Centraal Beheer krijgen er een broertje bij: Independer.nl. De vergelijkingssite wordt opgeslokt door verzekeringsmoloch Achmea. Waren er al immense vraagtekens te zetten bij de onafhankelijkheid van Independer toen het nog een zelfstandig bedrijf was, inmiddels is het bedrijf rijp voor een naamsverandering. In een poging de schijn van onafhankelijkheid overeind te houden heeft het bedrijf een raad van toezicht ingesteld om de 'objectiviteit te garanderen'.

Zowel Independer als Achmea doen hard hun best te benadrukken dat de vergelijkingssite objectief blijft. Vooral dat woordje 'blijft' is hier opvallend. Achmea klaagde in december 2010 nog publiekelijk over de oneerlijke manier van vergelijken van Independer. Verzekeraars die geen contract met Independer willen of hen niet genoeg betalen, bungelen namelijk onderaan in de vergelijkingsresultaten. Independer beschikte over verschillende trucs om dat voor elkaar te krijgen. Bijvoorbeeld door klantbeoordelingen naar eigen goeddunken wel of niet mee te wegen of door het tonen van de subjectieve 'beste deals'. 

Einde van Independer?
Vreemd genoeg heeft Achmea door de overname nu onbeperkt toegang tot de klantgegevens van alle andere verzekeraars die zaken doen met Independer. Achmea krijgt een zeldzaam inkijkje in de contracten van hun concurrenten en kunnen ongehinderd de terreinen analyseren waar hun tegenstrevers succesvol zijn. Het is de vraag hoe lang de verzekeringspartners van Independer deze vreemde situatie laten voortbestaan. Een toekomst waarin Independer alleen hondjes van hetzelfde ras met elkaar vergelijkt, is niet ondenkbaar.

Maar 35% Achmea als resultaat
De maatschappijen van Achmea (Agis, Avéro, Centraal Beheer, FBTO, InShared, Interpolis, Zilveren Kruis en nog een tiental andere verzekeraars) bezitten 20 procent van alle polissen afgesloten via Independer. Om de schijn van subjectiviteit te voorkomen, heeft Achmea besloten dat het eigen aandeel idealiter niet hoger mag worden dan 35 procent. Mocht dit toch gebeuren, dan neemt het bedrijf passende maatregelen. Welke maatregelen weet nog niemand. Worden Achmea-polissen duurder? Tijdelijk geen Achmea meer in de zoekresultaten? 

Consumentenbond sceptisch
Bedrijven in de verzekeringswereld waren gisteren behoorlijk overvallen door het nieuws rond Independer. Slechts een aantal wilde direct reageren op de overname, waaronder Menzis-topman Roger van Boxtel "Het is natuurlijk een mooie samenwerking voor hen beide, maar het woord onafhankelijk vind ik hier nu wel al te ruim geformuleerd." De Consumentenbond bracht in een eerste reactie Achmea's zware kritiek op Independer van vorig jaar in herinnering, maar gaf later aan niet te voorbarig te willen reageren met het voornemen de website kritisch te gaan volgen. 

Wie herinnert zich nog MrFinch?
Het is niet voor het eerst dat Achmea een poging waagt om zich te mengen tussen de internetvergelijkers. In 2000 richtte het bedrijf MrFinch op. Het werd een mislukking. Experts vermoeden dat consumenten toen al sceptisch waren over een 'onafhankelijke' vergelijker die geleid wordt door een verzekeraar. Nog meer frappante feitjes: Independer heeft zich altijd in zeer stevige bewoordingen uitgelaten over de rol van Achmea in de woekerpolisaffaire. Independer-directeur Edmond Hilhorst mocht met grote regelmaat aanschuiven in programma's als Radar en Kassa als het over het onderwerp ging. Aan die bezoekjes zal ongetwijfeld een einde komen, een voortzetting zou beide programma's volstrekt ongeloofwaardig maken.

Alsof het zo geregisseerd was maakte de Autoriteit Financiële Markten (AFM) gisteren bekend dat vergelijkingssites voor 31 januari flink transparanter moeten worden. Volgens de AFM is vaak niet duidelijk of de site wel onafhankelijk is en op wat voor manier er vergeleken wordt. De websites moeten van de AFM duidelijk antwoord geven op vier vragen: wat doet u voor de consument? Waar verdient u aan? Hoe komt de vergelijking tot stand en hoe volledig is de vergelijking? Independer is wat dat betreft niet de enige, de AFM onderzocht veertig vergelijkingssites.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie