Nieuws

Dalende huizenprijs laat mensen sparen voor woning

Forse prijsval voor ‘it Fryske hûs’

donderdag 22 december 2011
Dalende huizenprijs laat mensen  sparen voor woning

Het vertrouwen in een gezonde Hollandse woningmarkt daalt. Dat concludeert de ING op basis van de ING-WoonIndex. Het laatste kwartaal is de index gezakt van 99 punten naar 89 punten, waarbij 100 staat voor de neutrale balans veel en weinig vertrouwen. Belangrijkste oorzaak voor de forse daling van het vertrouwen is de breed gedeelde verwachting dat de huizenprijzen verder blijven dalen. Woensdag maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend dat de huizenprijzen inderdaad alweer een veer moeten laten: minus 3,3 procent in november.

De ING ziet ook een positief gevolg van de het gedaalde vertrouwen. Het aantal mensen dat bezig is met het opbouwen van vermogen om de hypotheek af te lossen, neemt toe. Volgens ING-econoom Dennis Noordervliet is nu 61 procent van de woningeigenaren kapitaal aan het opbouwen tegenover 50 procent een jaar geleden. "Deze groep bouwt bewust vermogen op door bijvoorbeeld sparen, beleggen of een kapitaalverzekering nu een waardestijging van de woning minder vanzelfsprekend is", zegt Noordervliet.

It Fryske hûs ferliest it measte fan syn wearde
Eigenaren van een huis in Friesland hebben te maken met de sterkste waardedaling ten opzichte van november vorig jaar: 7 procent. De provincies Gelderland, Groningen en Overijssel laten ook geen beste cijfers zien: ruim 4 procent eraf. Woningbezitters die hun huis te koop hebben staan moeten steeds beter hun best doen om het te verkopen, het aantal verkochte woningen neemt nog steeds af. In november verwisselden 9.500 woningen van eigenaar. Ongeveer 6 procent minder dan in dezelfde maand in 2010.

Is het prijsniveau wel een obstakel?
Het is goed mogelijk dat verkopers hun vraagprijs steeds verder verlagen om kopers te lokken, terwijl het prijsniveau misschien niet eens de reden is van het gebrek aan interesse. Volgens de ING maken mensen zich vooral zorgen over het voortbestaan van de hypotheekrenteaftrek. Mocht daar aan getornd worden, dan zou dat grote financiële gevolgen kunnen hebben.

Lagere overdrachtsbelasting nog weinig succesvol
De verlaging van de overdrachtsbelasting heeft volgens waarnemingen van de ING meer starters tot een oriëntatie op de woningmarkt verleid. Het aantal oriënterende mensen nam met 10 procent toe vlak nadat de overdrachtsbelasting werd teruggebracht tot 2 procent. De verkenners van de markt waren in overgrote meerderheid (96 procent) starters. Slechts een kwart van hen is momenteel ook daadwerkelijk bezig met het kopen van een woning. De rest doet dat niet omdat ze zich ofwel zorgen maken over de economie, rente of woningmarkt, dan wel geen geschikt huis konden vinden in het aanbod.

Net als Wegwijs en andere deskundigen van de woningmarkt roept ING de politiek op om te beginnen aan een structurele aanpak van de Nederlandse koophuizenmalaise."Wij zijn van mening dat een brede aanpak noodzakelijk is, waarbij rekening wordt gehouden met alle aspecten rondom kopen en huren", zegt Noordervliet. Los van alle problemen blijft er volgens de ING-econoom echter wel een groep over die zich niets van de problemen zou moeten aantrekken. "Ondanks dat meer starters zich zijn gaan oriënteren blijft men vooralsnog terughoudend. Juist voor starters is het nu een gunstige tijd om een huis te kopen."

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie