Nieuws

Banken lenen gemakkelijker

Beleggers positief over actie centrale banken

donderdag 1 december 2011
Banken lenen gemakkelijker

Een golf van enthousiasme overspoelde de wereldwijde beurzen, toen bekend werd dat de grootste centrale banken samen de handen ineen slaan. Deze samenwerking moet ervoor zorgen dat banken gemakkelijker en tegen lagere kosten kunnen lenen. Goed voor de economie en goed voor goed voor beleggers in aandelen. Ook op de Nederlandse beurs (AEX)  was de opluchting groot, de waarde van aandelen steeg met bijna vijf procent. Inmiddels gaan beleggers weer over tot de orde van de dag en wordt de balans opgemaakt. De crisis is immers nog niet voorbij.

De huidige crisis in europa wordt veroorzaakt door twee hoofdzaken, te weten de enorme schulden van overheden en het op slot zitten van de geldmarkt. Het laatste wil zeggen dat banken niet graag geld uitlenen omdat ze het risico te groot vinden dat ze het niet meer terug krijgen. Deze voorzichtige houding is nadelig voor overheden, bedrijven en collegabanken. Wanneer het geld niet meer rolt, kan het vervolgens ook niet worden uitgegeven door consumenten. Economische terugval is dan onvermijdelijk.

Gemakkelijker geld lenen
De actie van de centrale banken is bedoeld om de vastgelopen geldmarkt door te smeren. Banken kunnen tegen lagere kosten - tegen minder risico dus - geld (dollars) lenen. Op hun beurt lenen zij dit geld weer sneller uit aan overheden, bedrijven en particulieren. Voor de banken zelf is nog een voordeel dat er geld beschikbaar is wanneer ze het nodig hebben. In het recente verleden kwamen meerdere banken in de problemen doordat ze per direct kapitaal nodig hadden maar overal nul op het rekest kregen.

Eindelijk een gecoördineerde actie
Niet voor het eerst laten de centrale banken zien alerter op de crisis te reageren dan politici. Critici geven aan dat het versoepelen van geldleningen niet de oplossing is voor de problemen. Daar hebben ze op zich gelijk in. De problemen bij banken staan niet op zichzelf. Wanneer een overheid in de problemen komt, slepen zij banken in hun val mee. De banken hebben namelijk veel geld aan overheden wereldwijd uitgeleend. Met de acties van de centrale banken worden eerder de gevolgen van de euro-crisis verzacht, in plaats van dat de oorzaak wordt aangepakt. Toch is duidelijk dat er iets moet gebeuren. Politici hebben het af laten weten en zijn niet in staat geweest om tot een gezamenlijke effectieve aanpak te komen. De ogen zijn wat dat betreft gericht op de Eurotop die 9 december wordt gehouden.

De actie van de centrale banken heeft voor wat lucht gezorgd op de aandelenbeurzen.  Het effect van eerdere maatregelen was echter van korte duur. Het is dan ook nu aan de politici om rond 9 december met een overtuigend plan te komen ter bestrijding van de crisis. Resultaten uit het verleden zijn op dat vlak helaas niet bepaald een geruststellend vooruitzicht. Weten ze toch te verrassen, dan ligt voor de korte termijn een verder herstel van de aandelenbeurzen voor de hand.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie