Nieuws

Winterse autoschade met zomerbanden volledig vergoed?

Duitse verzekeraars korten op schade-uitkering

dinsdag 22 november 2011
Winterse autoschade met zomerbanden volledig vergoed?

Wie in de winter met zomerbanden door Duitsland rijdt en vervolgens een ongeluk maakt, ontvangt van de Duitse Polizei een boete. Sinds kort komt daar wat bij: ook verzekeraars korten op hun schade-uitkering wanneer er sprake is van gladheid op de weg maar de autorijder de straten op de zomerbanden trotseert. In Duitsland ten minste. Gaat dit ook in Nederland gebeuren?

Geertje Jansen van het Verbond van Verzekeraars ziet hierin een rol voor de verzekeringsmaatschappijen zelf: "Er zijn nog geen signalen dat de verplichting tot het hebben van winterbanden ook gaat gelden in Nederland. Wel is het zo dat verzekeraars een premievoordeel kunnen geven wanneer de verzekerde beschikt over winterbanden." Er is volgens Jansen reeds een klein aantal verzekeraars dat inderdaad een marginaal premievoordeel geeft in het geval van winterbanden.

Het nut van winterbanden
Jansen zegt dat de verschillende onderzoeken het er nog niet over eens zijn of de winterbanden nou écht een veiligere wegsituatie oplevert: "Mensen kunnen het gevoel hebben dat ze met winterbanden meer risico kunnen nemen. Dat zorgt dan juist voor minder veiligheid". De winterband pur sang is natuurlijk wel veiliger.

Minder uitkering door uw verzekeraar
Op dit moment is er in Nederland nog niet één verzekeringsmaatschappij die bij dit soort situaties kort op de schade-uitkering. Echter, verzekeraars zitten niet stil en volgen de ontwikkelingen bij onze oosterburen nauwgezet. Het is daarmee dus niet ondenkbaar dat deze beperking op lange termijn in de voorwaarden wordt opgenomen. Voor nu is het met name de Duitser die hiermee gedupeerd wordt. Wél kunt u nog steeds een bekeuring van de politie ontvangen bij het ontbreken van winterbanden. Hetzelfde geldt dit voor Zwiterserland en Oostenrijk.

Autobezitter verantwoordelijk
De keus voor winterbanden of niet, is aan de bestuurder zelf. De Duitse verzekeraars stimuleren de bewustwording van de automobilist door onderscheid te maken bij het uitkeren. Wanneer deze lijn wordt doorgezet, zou dit onderscheid ook kunnen gelden bij andere zaken. Te denken valt aan een lagere uitkering wanneer een auto lang niet is nagekeken en de schade te wijten valt aan de staat van de auto.    

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie