Nieuws

Waan van de dag regeert op aandelenbeurs

Beleggers uit op aftreden Berlusconi

dinsdag 8 november 2011
Waan van de dag regeert op aandelenbeurs

De aandelenbeurs is in een enthousiaste stemming. Beleggers schoven de problemen rond Griekenland even terzijde. Na de premier van Griekenland zijn de pijlen nu gericht op de minister-president van Italië, Silvio Berlusconi. De steun voor de premier brokkelt af nu ook leden uit zijn eigen partij hem de rug toekeren. Ook beleggers ruiken bloed en speculeren op het aftreden van de flamboyante leider, die vanwege dictatoriale trekjes niet bij iedereen even populair is. De problemen ver van huis zijn ook hier van belang, bijvoorbeeld voor ons pensioen.

Recent doken de eerste geruchten op over het aftreden van Berlusconi. Aandelenkoersen stegen direct. Nadat de premier echter via Facebook liet weten dat een aftreden geen optie was,daalden de koersen weer. Een Italiaanse jojo. Inmiddels wordt de druk nu toch weer opgevoerd.

Beleggers grijpen de macht
De problemen in Griekenland en Italië brengen de macht van beleggers aan het licht. Onder Berlusconi zijn de overheidsschulden hoog opgelopen. Net als in andere Europese landen, dient Italië fors te bezuinigen. Ondanks toezeggingen van de overheid en hulp vanuit de EU geloven beleggers niet in een goede afloop wanneer Berlusconi deze bezuinigingen door moet voeren. De rente op staatsleningen blijft hoog doordat beleggers ze van de hand doen wanneer de rente daalt. Net als in het geval van Griekenland is het de sterk stijgende rente op staatsleningen die toezichthouders en politici tot actie dwingt.

Waan van de dag regeert nog steeds
De horizon van beleggers lijkt steeds korter te worden. Het aftreden van regeringsleiders als Papandreou is een geen oplossing voor de problemen. Sterker nog, ondanks zijn rare uitspatting met het onverwacht aangekondigde referendum, was Papandreou een voorstander van straffe bezuinigingen. De kans is klein dat zijn opvolger zonder problemen opeens wél de nodige hervormingen doorvoert zonder fel protest van vakbonden en dergelijke. Ook een eventuele vervanger van Berlusconi kijkt nog steeds tegen een kwakkelende economie en enorme overheidslasten aan.

Lage rente probleem voor pensioenfondsen
Zoals eerder beschreven, profiteert de Nederlandse staat van de problemen elders. De overheid betaalt hierdoor een lage rente bij het lenen van geld. De miljarden die dit oplevert is mooi meegenomen voor de staatskas. Deze medaille heeft echter ook een keerzijde. Bijvoorbeeld pensioenfondsen komen er verder door in de problemen. De rente op staatsleningen is een indicatie voor de inkomsten die de fondsen ontvangen voor het kapitaal dat ze in beheer hebben. Naarmate het rentepercentage lager is, dalen de verwachte inkomsten en stijgt het tekort dat pensioenfondsen hebben.

De Nederlandse beurs (AEX) is weer boven het niveau van 300 punten gestegen. Het enthousiasme onder beleggers zal verder toenemen naarmate landen als Frankrijk en Italië bezuinigingsmaatregelen doorzetten en politiek 'onbetrouwbare' kopstukken hun koffers pakken. Op langere termijn is het essentieel dat dit ook resulteert in een daadwerkelijke afname van schulden. Dat is nog lang niet zeker.

 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie