Nieuws

Vergelijkingssites tonen niet alle zorgverzekeringen

Commercie staat objectiviteit in de weg

maandag 14 november 2011
Vergelijkingssites tonen niet alle zorgverzekeringen

Zoeken naar de voordeligste zorgverzekering kan op één van de vele vergelijkingssites die ons land rijk is. In een paar klikken weten waar je het goedkoopst uit bent, zonder daar zelf uitgebreid onderzoek naar te doen. Handig, maar niet altijd even effectief. Zo bleek in het verleden dat enkele prijsvechters niet te vinden waren via de sites. Een gebrek dat niet duidelijk gecommuniceerd wordt naar bezoekers. Wegwijs nam poolshoogte en belde de internetvergelijkers Verzekeringssite en Independer.

Beide sites erkennen dat niet alle aanbieders worden meegenomen in de vergelijking. Dit geldt voor nagenoeg iedere vergelijkingssite. Hier is een plausibele verklaring voor: de vergelijkingssites speuren niet zelf het web af naar alle premies en voorwaarden van zorgverzekeringen. De gegevens hiervoor krijgen ze - tegen betaling - aangeleverd van daarin gespecialiseerde partijen. Wanneer verzekeraars besluiten om de informatie niet aan te leveren aan deze partijen, worden ze ook niet meegenomen in de vergelijking. 

Vergelijkingssites maken hun eigen selectie
Woordvoerders van zowel Independer als Vergelijkingssite.nl geven aan afhankelijk te zijn van het bedrijf dat voor hen de zorgaanbieders op een rij zet. Vergelijkingssite.nl gaf aan dat het om 'een beperkt aantal' zorgverzekeringen gaat dat niet getoond wordt maar heeft hier geen specifieke informatie over. Voor de consument zelf doet het echter niet ter zake of het er veel of weinig zijn. Als juist de partij met de laagste premie niet wordt getoond, schiet de vergelijkingsmodule zijn doel voorbij.

Objectief of commercieel?
Vergelijkingssites als Independer, Vergelijkingssite en Zorgkiezer pretenderen hun bezoekers een objectieve beoordeling voor te schotelen. Ook daar moet echter een boterham op de plank komen. Voor de verdiensten zijn de sites afhankelijk van verzekeraars die een commissie betalen voor iedere (zorg)verzekering die bezoekers afsluiten. Niet iedere verzekeraar heeft daar geld voor over. De verleiding is voor de vergelijkingssites vervolgens groot om meer aandacht te schenken aan de betalende partijen. Een voorbeeld hiervan is het plaatsen van een betere 'waardering' als dit in het commerciële straatje past. Dit is niet in het belang van de consument die op zoek is naar de beste zorgverzekering maar is noodzakelijk voor de financiële gezondheid van de vergelijker / tussenpartij zelf.

Geen collectieven
Collectieve aanbieders worden op bijvoorbeeld Independer niet meegenomen. De onderneming geeft daarbij als argument dat deze niet voor iedereen beschikbaar zijn. Het laatste klopt. Een zorgverzekering kan gericht zijn op een specifieke groep, bijvoorbeeld jongeren of leden van een sportbond. Zelf maakt Independer ook collectieve afspraken met verzekeraars en in dit kader is het een beperking dat andere collectieven worden buitengesloten. Iedere vergelijkingssite maakt op dit gebied een eigen afweging.

Vergelijkingssites zijn handig om een idee te krijgen van de gemiddelde tarieven die verzekeraars rekenen. Blind staren op de goede bedoelingen van de vergelijkers is minder handig. Ondanks een blind vertrouwen door consumentenprogramma's als Kassa en Radar in de internetvergelijkers, zijn ze zelf financieel afhankelijk van de partijen die ze vergelijken. En dat kan nooit een objectief beeld opleveren.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie